Una dintre clădirile impozante de pe Corso-ul orădean a intrat în şantier. Muncitorii firmelor Drum Asfalt şi Trameco au început reabilitarea palatului Rimanóczy Kálmán Senior, aflat la intersecţia străzilor Republicii şi Parcul Traian.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, lucrările vor costa aproape 3 milioane de lei, fiind realizate în cadrul programului multianual al Primăriei de reabilitare a clădirilor valoroase, din punct de vedere arhitectural, din centrul Oradiei. Asta înseamnă că municipalitatea va suporta cheltuielile, iar ulterior îşi va recupera banii de la proprietarii imobilului. "Proiectul se realizează ca urmare a stării avansate de degradare a clădirii, atât în ceea ce priveşte tâmplăria şi acoperişul, cât şi la nivelul învelitorilor şi al tencuielilor", se arată în comunicat.

Lucrări complexe

Lista lucrărilor care se vor face la această clădire este lungă. Printre altele, vor fi înlocuite elementele degradante ale şarpantei, vor fi ignifugate şi tratate antibacteriologic toate elementele de lemn din pod, va fi schimbată integral învelitoarea, vor fi refăcute şorţurile din tablă zincată de la nivelul doliilor şi al bazei învelitorii, vor fi rezidite coşurile de fum, iar accesul în pod va fi etanşeizat integral, astfel încât păsările să nu mai poată intra. De asemenea, vor fi refăcute tencuielile şi zugrăvelile, atât la faţadele exterioare, cât şi la cele interioare, vor fi îndepărtate cablurile de pe faţade şi vor fi restaurate integral şi unitar tâmplăriile spaţiilor locative.

La finalul şantierului, adică după un an şi jumătate, cât este termenul de execuţie al lucrărilor, ferestrele vor avea sisteme de rolete unitare, zugrăveli cromatice şi elementele decorative refăcute. Totodată, elementele decorative de la baza învelitorii, confecţionate din tablă de zinc, vor fi restaurate, cu respectarea integrală a formei acestora, precum şi cu păstrarea modului original de prindere. Obiectele de feronerie vor fi şi ele restaurate integral şi vopsite.

"Amplasamentul a fost predat executantului în data de 10 octombrie 2018. De la emiterea ordinului de începere şi până în prezent au fost executate lucrări privind organizarea de şantier, evacuarea obiectelor depozitate în incinta podului, respectiv a deşeurilor animale din incinta podului, desfacerea şi refacerea tencuielilor la pereţii situaţi în curtea secundară de lumină, aflându-se în curs de execuţie finisajele exterioare la pereţi. Au fost de asemenea montate schelele pe faţada situată înspre Parcul Traian, urmând să se execute lucrările de desfacere a tencuielilor începând cu data de 12 noiembrie 2018", se mai arată în comunicatul Primăriei. Până atunci, muncitorii lucrează la înlocuirea învelitorii şi a elementelor de şarpantă la acoperiş, în zona  dinspre  curte.

Casa de aur

Cunoscut şi sub denumirea "Casa Veneţiană", palatul Rimanóczy Kálmán Senior este o construcţie datată cu anul 1905, dar, în realitate, anul exact al finalizării lucrărilor nu se cunoaşte. Realizat în stil eclectic, el este o copie, la o altă scară şi evident mult simplificată, a palatului veneţian Cá d’Oro. Palatul a fost ridicat de arhitectul Rimanóczy Kálmán jr., pentru tatăl său, mult mai celebrul arhitect care a şi dat numele clădirii.

Evoluţia în timp a imobilului a fost marcată atât de o degradare fizică, cât şi de intervenţii neconforme. Lucrările de restaurare şi reabilitare a faţadelor şi învelitorii au menirea să-i redea un aspect cât mai apropiat de imaginea sa istorică originală, dar şi să contribuie la îmbunătăţirea şi optimizarea modului de comportare în timp a imobilului.

"În plan urbanistic, reabilitarea clădirii înseamnă atât recâştigarea acestui imobil pentru comunitate, cât şi o contribuţie la întregirea imaginii edilitare generale a zonei centrale a municipiului Oradea", a mai transmis Primăria.

Află istoria clădirii, din articolul: "Oradea ieri, Oradea azi: Casa de aur de pe Corso"