Campusul Universităţii din Oradea s-a umplut de muncitori. Profitând că e vacanţă, dar şi că pandemia a ţinut şi, probabil, va mai ţine studenţii şi profesorii departe de sălile de cursuri, conducerea instituţiei a urgentat mai multe lucrări de investiţii.

"Avem 12 şantiere în acest an pentru spaţii de învăţare şi de cazare", a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, într-o conferinţă de presă.

Cele mai vaste lucrări se fac la corpurile E şi F din campus (fotografia principală), adică cele care găzduiesc facultăţile de Ştiinţe Economice şi de Teologie, respectiv Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. Clădirea cu trei etaje, care se întinde de-a lungul străzii Universităţii, dar şi pe latura spre Făgăraşului, este renovată din temelii. Muncitorii schimbă geamurile şi uşile, toate tencuielile interioare sunt refăcute şi, de asemenea, se montează un sistem de încălzire în tavan, care va asigura temperatura confortabilă pe timpul iernii, folosind apă geotermală.

În şantier este şi căminul de fete din campus, care va fi reabilitat energetic. "Acum doi ani am reabilitat căminul C1, cel de băieţi, C2 intră acum, cu un buget de aproximativ 750.000 de lei pentru anveloparea lui", a explicat Bungău.

De asemenea, o clădire preluată de Universitate de la Ministerul Apărării Naţionale, aflată lângă baza sportivă dedicată studenţilor, va fi transformată într-un sediu administrativ. În prezent, clădirea este în paragină.

"Profităm de faptul că nu avem studenţi în campus şi vom înlocui toate conducetele care alimentează căminele C1 şi C2. La clădirea centrului de geotermalism, vom instala nişte baterii de pompe de căldură, care vor amplifica puţin căldura pe care noi o aruncăm în Peţa, generată de apa geotermală reziduală", a mai zis rectorul.

Alte şantiere se vor deschide în curând la trei clădiri din campusul aflat vizavi de rectorat, fiind vorba de imobile preluate de Universitate tot de la Armată, iar lucrările continuă şi la "eterna Facultate de Muzică", după cum a spus Bungău. Universitatea a demarat construcţia unui sediu pentru artişti în vecinătatea cartierului Europa în anul 2009, trebuia să-l termine în 2011, dar nu este finalizat nici acum.

Un alt şantier este la FMF Oradea, unde se va amenaja un centru de formare continuă de abilităţi practice în sănătate. Acolo, studenţii de la Medicină vor putea să facă stagii de practică. Acest centru se va amenaja în cadrul facultăţii şi va cuprinde opt module (Anatomie, Chirurgie, ATI, Endoscopie, Medicină dentară, etc.), toate dotate cu aparatură de simulare modernă. Investiţia se face din bani europeni, 344.000 de euro fiind alocaţi renovării clădirii, iar 1,1 milioane euro pentru achiziţia echipamentelor.

Bungău nu a putut preciza valoarea totală a celor 12 şantiere din campus, dar a menţionat că majoritatea sunt finanţate din fonduri europene. "Ne dorim să îmbunătăţim condiţiile din campus, care este unul dintre cele mai frumoase din ţară", a mai spus rectorul UO.