Administraţia Bazinală de Apă Crişuri are bani cam de orice, dar nu şi pentru lucrări.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat recent, instituţia a cheltuit anul trecut zeci de milioane de lei pe felurite mofturi, inclusiv telefoane scumpe şi asigurări de viaţă pentru toţi angajaţii, însă nu găseşte fondurile necesare pentru a finaliza investiţii începute chiar şi în urmă cu 21 de ani.

În şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, şeful serviciului Investiţii din cadrul instituţiei, Stelian Petrilă (care i-a ţinut loc directorului Sorin Guler, chemat de urgenţă în Hunedoara) a făcut un bilanţ al investiţiilor pe care ABA le are în derulare, dezvăluind astfel că sunt două şantiere deschise încă din 1998. Şi tot aşa vor rămâne...

Şantiere "îmbătrânite"

Unul dintre cele două şantiere "antice" este pe Crişul Negru, investiţia intitulându-se "Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităţilor produse în Bihor, Crişul Negru" şi presupunând reprofilări de albii pe o lungime de 15,2 km, ridicarea de diguri de apărare (24 km), supraînălţări de diguri (4,5 km), apărări de mal (18,9 km) şi construirea de parapeţi de beton (5,2 km), respectiv a 38 de subtraversări, 3 poduri şi un canton.

Lucrările au o valoare totală de 279 milioane de lei, din care au mai rămas de făcut investiţii de 201 milioane lei. Totuşi, bani nu sunt. "Este o investiţie foarte veche, din 1998, şi are alocare de la bugetul de stat de 10 milioane lei, din care se vor executa consolidări de maluri şi supraînălţări de diguri", a declarat Stelian Petrilă (foto). Restul, în 2020, dacă vor fi bani.

Din 1998 este deschis şi un şantier la Barcău, tot pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi, mai precis a inundaţiilor devastatoare din 14-16 iunie 1997. Proiectul prevede construirea unei acumulări permanente de 15,2 milioane mc şi a uneia nepermanente de 0,25 milioane mc, consolidări de maluri, construiri de diguri, amenajarea unui canal de dirijare şi ridicarea de două poduri. Aici lucrurile stau ceva mai bine decât pe Crişul Negru: din valoarea totală a investiţiei, de 236 milioane lei, au mai rămas de făcut lucrări de 13 milioane lei.

Culmea este însă că pentru această investiţie nu s-a alocat în acest an niciun leu. "Cu siguranţă veţi primi bani la rectificarea bugetară", a declarat prefectul Ioan Mihaiu, bazându-se pe nişte promisiuni pe care ministrul Apelor, Ioan Deneş, le-ar fi făcut.

Nu sunt bani!

ABA Crişuri mai are şi alte investiţii vechi, însă "doar" de 11-15 ani. De pildă, amenajarea de acumulări nepermanente pe Valea Ginta (începută în 2002 şi unde mai sunt de făcut lucrări de 9,2 milioane lei, dar totuşi alocarea bugetară este de doar 105.000 lei), pe Valea Poiana (începută în 2006, unde mai sunt lucrări de executat în valoare de 8,4 milioane lei şi nu s-a alocat niciun leu), respectiv pe Valea Corbeşti (unde investiţia începută în 2008 mai necesită 4,5 milioane lei şi, la fel, n-are deloc finanţare alocată).

De asemenea, nu s-au alocat bani pentru amenajarea malurilor Crişului Repede în Oradea şi în aval de municipiu, unde ABA Crişuri are şantiere deschise de mai bine de 15 ani. Şi în privinţa acestor investiţii, atât Mihaiu, cât şi Petrilă şi-au exprimat certitudinea că vor avea finanţare după rectificarea bugetară.

Lista investiţiilor nefinalizate mai cuprinde lucrări începute în anul 2008 pe văile Dobricioneşti, Izvor, Bistra, Crăiasa, în 2009 pe Valea Nimăieşti şi în 2017 pe Valea lui Vasile.

Leşu, în lucru

Singura veste bună pe care Petrilă a putut să o prezinte este că ABA Crişuri are 10 milioane de lei alocaţi pentru lucrările la barajul Leşu, golit de apă deja de ani buni.

"În acest moment, la Leşu se lucrează la forajele pentru consolidare, adânci de 15 metri", a spus el. După finalizarea acestor elemente, se vor face noi foraje, de 50 de metri adâncime, iar apoi lucrările vor stagna. Asta pentru că abia anul viitor se va achiziţiona membrana de etanşare, necesară pentru această acumulare.

În total, a mai spus Petrilă, ABA Crişuri are alocaţi pentru investiţii, în acest an, 45 de milioane de lei. Pe lângă investiţiile deja menţionate, s-au mai alocat bani pentru Valea Izvor (10,3 milioane lei), Valea Dobricioneşti (5,3 milioane lei), Valea Nimăieşti (5,7 milioane lei) şi Valea lui Vasile (3,4 milioane lei).