Episcopul romano-catolic al Oradiei Böcskei László a prezentat, joi, stadiul lucrărilor celor două proiecte ample pe care le derulează: reabilitarea Palatului Episcopal, care a început în urmă cu doi ani, şi reamenajarea grădinii care înconjoară acest imobil important al Oradiei.

"Nu au existat timpi morţi în aceşti doi ani, s-a lucrat destul de intensiv şi concentrat, pentru a putea rezolva şi răspunde situaţiilor preconizate sau apărute pe parcurs. Din iulie (n.r. de la ultima conferinţă de presă) şi până acum, din mai multe puncte de vedere s-a schimbat ambientul. O parte a grădinii s-a finalizat, o altă parte se află în curs, am beneficiat şi de timp prielnic, mulţumim lui Dumnezeu. În acelaşi timp, se lucrează la amenajarea interioară a clădirii, mai ales la etajul II, iar la etajul I se refac picturile murale", a declarat Böcskei László.

Ctitorul, pomenit de la intrare

Faţadele Palatului Baroc au fost refăcute în proporţie de 99%, urmând ca până în primăvara viitoare să se mai lucreze la retuşuri. De asemenea, acoperişul a fost schimbat, la fel şi ferestrele exterioare.

La intrarea principală, muncitorii au avut parte de o surpriză: în timp ce refăceau faţada, au descoperit suportul inscripţiei originale, care atesta, în limba latină, că acest imobil a fost construit la cererea episcopului Adam Patachich, în 1776. Această inscripţie a fost refăcută, astfel că acum numele ctitorului monumentalei clădiri se regăseşte şi deasupra portalului. În curând, pe faţadă va trona şi blazonul lui Patachich, dar nu cel original, care a fost distrus, ci o copie la care meşterii lucrează acum.

De asemenea, în clădire a fost refăcut sistemul de încălzire. Pe lângă faptul că este conectat la sistemul centralizat al Oradiei, Palatul are acum şi pompe de căldură, care vor contribui deopotrivă la ventilaţia şi încălzirea imobilului. Potrivit managerului de proiect, Matuz Zsolt, pompele de căldură vor asigura circa 20% din necesarul imobilului.

Proiectul de reabilitare este finanţat de Guvernul Ungariei, cu circa 6 milioane de euro.

Intrare Palatul Episcopal

Arbori la radiografie

Aparat radiografie arboriÎn acelaşi timp, echipe diferite de muncitori lucrează în Grădina Palatului Episcopal, care va fi complet schimbată.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, arborii au fost toaletaţi, aleile refăcute, iar în primăvară se vor face plantări de alţi copaci, dar şi de flori. Pe latura dinspre Bulevardul Dacia, va fi amenajată o grădină biblică.

Până atunci, însă, se verifică starea de sănătate a copacilor. Specialiştii peisagişti angajaţi de Episcopie au adus din Ungaria un aparat (foto) care face un fel de radiografie arborilor, pentru a se vedea cât de sănătoase sunt trunchiurile acestora.

Acesta aparat, care nu a mai fost folosit în România, foloseşte senzori pentru a crea, într-o aplicaţie digitală, o imagine a interiorului trunchiurilor copacilor. Astfel, se poate vedea cât de sănătoşi sau găunoşi sunt copacii.

Grădină cu reguli

Tehnica contribuie deja la salvarea stejarului vechi de peste 150 de ani din curtea Palatului, care de ani buni stă înclinat şi care acum are propte anume prinse. "În urma acestui diagnostic pe care l-au realizat, s-a trecut la intervenţia de asigurare a stejarului, cu realizarea unui sistem de propte care să minimalizeze continuarea înclinării arborului, o soluţie care s-a aplicat şi în alte astfel de cazuri şi sperăm să ducă la salvarea acestui arbore", a declarat Böcskei.

"E o tehnică nouă care dorim să o aplicăm la speciile rare sau protejate. Se vorbeşte foarte mult de zonele verzi, de spaţiile verzi, dar prea puţin de starea de sănătate a arborilor sau pomilor din jurul nostru", a spus episcopul.

Stejar Palatul Baroc

Totodată, Böcskei a anunţat că Grădina Palatului Episcopal va fi deschisă pentru orădeni după programul obişnuit (zilnic între orele 6.30 şi 22), dar cu reguli. Accesul în grădină va fi interzis cu câini, biciclete ori role. De asemenea, consumul de alcool aici va fi interzis, la fel ca ruperea florilor. "Vizitatorii care nu respectă regulile, vor fi invitaţi să iasă", a precizat episcopul.

Proiectul de reamenajare a grădinii este plătit din fonduri transfrontaliere, Episcopia câştigând o finanţare de 773.000 de euro.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Parc înviorat: Parcul din jurul Palatului Baroc al Oradiei îşi schimbă complet înfăţişarea. Vezi ce ni se pregăteşte! (FOTO)"