Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită, în premieră, şi în Oradea, marţi după amiaza, în Parcul 1 Decembrie. În urma unei invitaţii lansare pe Facebook de o orădeancă, la eveniment s-au prezentat, purtând diferite modele ale bluzei tradiţionale româneşti, 20 de doamne, domnişoare şi fetiţe, dar şi un bărbat.

Ia se sărbătoreşte de câţiva ani, chiar şi de către comunităţile româneşti din străinătate, pe 24 iunie, de Sânziene, iniţiativa aparţinând platformei online "La Blouse Roumaine", care a adunat aproape 85.000 de "like-uri" pe Facebook. "Cum povestea din popor spune că Sânzienele purtau ii, fetele de la "La Blouse Roumaine" au stabilit data Zilei Universale a Iei de sărbătoarea Sânzienelor", a spus Maria Blaga, organizatoarea evenimentului în Oradea.

Orădencele prezente marţi seara în Parcul 1 Decembrie susţin că ia poate şi ar trebui purtată în combinaţie cu vestimentaţia contemporană, fiind un simbol al româncelor, care a inspirat creatori de modă celebri. Unele dintre participante şi-au cumpărat iile de la târguri ori din magazine specializate, iar altele le-au moştenit de la bunicile lor.

Printre orădencele prezente s-a numărat şi interpreta şi poeta Alexandrina Chelu, jurnalistele Camelia Buşu şi Veronica Bursaşiu precum şi paleontologistul Erika Posmoşanu de la Muzeul Ţării Crişurilor. O apariţie deosebită a fost cea a interpretei de muzică populară Oana Pelea, care a purtat o ia cu o pereche de blugi, o năframă şi o coroniţă de flori.