Pentru că există serioase îngrijorări privind sănătatea europenilor, şaorma şi kebab-ul ar putea fi interzise de Parlamentul European. Aleşii se vor reuni săptămâna viitoare, pentru a decide dacă permit sau nu fosfaţii, esenţiali în tratarea cărnii pentru aceste preparate, celebre în multe ţări din Europa.

Comisia Europeană a decis să permită folosirea fosfaţilor, cei care menţin aromele şi umezelea în carnea folosită pentru şaorma şi kebab.

Totuşi, Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European a arăta săptămâna aceasta că "există serioase îngrijorări privind impactul asupra sănătăţii consumatorilor" tocmai din pricina fosfaţilor. De altfel, Uniunea Europeană nu permite, în general, folosirea aditivilor alimentari. Aşa că propunerea Comisiei Europene a fost transmisă Parlamentului cu 32 de voturi împotrivă şi 22 pentru.

Europarlamentarii au obiectat astfel faţă de propunerea CE faţă de utilizarea acidului fosforic, a difosfaţilor, trifosfaţilor şi polifosfaţilor (E 338-452) în carnea de kebab, fie ea de oaie, vita sau pui.

Decizia din Parlament se va lua în sesiunea de la Strasbourg, între 11 şi 14 decembrie.