Între 17 şi 22 septembrie, Oradea va marca Săptămâna Europeană a Mobilităţii, un eveniment tradiţional deja în Uniunea Europeană, care promovează mijloacele de transport nepoluante.

În oraşul nostru, evenimentele vor începe cu un marş pe două roţi prin oraş. Critical Mass va începe vineri, de la ora 17.30, din parcarea de lângă Spitalul Municipal, şi poate participa orice persoană care minimum 14 ani şi o bicicletă.

Duminică, copiii vor putea circula gratuit cu autobuzul turistic, cu condiţia să se înscrie online la adresa de e-mail aditransregio@gmail.com, iar luni între orele 10 şi 11 doritorii vor putea vizita depoul de tramvaie.

Tot luni, de la ora 12, va avea loc o întrecere între autobuz, bicicletă şi tramvai, menită să dezvăluie care mijloc de transport este mai rapid în Oradea. Punctul de plecare va fi la Podul CFR, iar finish-ul la Casa de Cultură.

Marţi, între orele 16 şi 19, copiii cu vârste între 8 şi 12 ani vor putea participa, cu bicicletele propii, la un concurs pe biciclete şi instructaj rutier, care va avea loc în Parcul Brătianu.

„La festivitatea de premiere este invitată campioana națională XC Eliminator și vice-campioană la Cross Country XCO Bereczki Eszter”, a transmis Agenţia pentru Protecţia Mediului, co-organizatoarea Săptămânii Mobilităţii.

Agenda se încheie cu o acţiune de igienizare, pe Crişul Repede. Pe 22 septembrie, între orele 10 şi 14, voluntarii vor curăţa malurile râului, între Podul Carol 1 şi Podul Decebal, cu bărcile deținute de Apele Române.

Săptămâna Europeană a Mobilităţi este organizată în parteneriat de Primăria Oradea, OTL, APM, ABA Crişuri şi Asociaţia ProBikers.