Primăria Oradea, Transregio, OTL şi asociaţia ProBikers organizează, în perioada 16-22 septembrie, ediţia a treia a Săptămânii Mobilităţii Europene, cu motto-ul "Străzile noastre, alegerea noastră!".

Proiectul este menit să promoveze mişcarea, dar mai ales alte mijloace de transport decât automobilul. Săptămâna Mobilităţii Europene va începe pe 16 septembrie, de la ora 20, când, lângă Parcul Brătianu se va organiza o "pedală noctură", adică un eveniment cu ture de bicicleta în jurul parcului.

"Este un eveniment organizat în premieră în ţară. Iniţial am dorit să organizăm ture nocturne cu bicicleta prin oraş, dar având în vedere că există multe lucrări, ne-am limitat la o zonă sigură", a spus Kiss Sandor, preşedintele ProBikers, miercuri, într-o conferinţă de presă la care au participat şi viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul Zonei Metropolitane Oradea, Ciprian Barna, şi directorul OTL Csuzi Istvan.

Pe 17 septembrie, societatea Oradea Transport Local organizează, de la ora 9, Ziua Porţilor Deschise, urmată, la fel ca în celelalte ediţii, de o cursă între autoturism, tramvai şi bicicletă dintr-un punct în altul al oraşului. În acest an, concurenţii vor porni de la Autogara Nufărul şi de la Podul CFR din Rogerius, destinanţia fiind Primăria Oradea.

O zi mai târziu, pe 18 septembrie, de la ora 16, în Piaţa Unirii, se va organiza un concurs de streetball, meciurile fiind împărţite pe categorii: sub 13 ani, 14-18 ani, masculin şi feminin, respectiv seniori - masculin şi feminin. În aceeaşi zi, de la ora 18, baschetbaliştii de la CSM U Oradea vor da un meci demonstrativ. Tot în Piaţa Unirii, organizatorii programează pe 19 septembrie, de la ora 15, un concurs de tenis cu piciorul.

Pe 20 septembrie, în schimb, în Parcul 1 Decembrie se va desfăşura, în premieră în Oradea, Campionatul Naţional de Trial (acrobaţii pe biciclete), denumit şi Probikers Gravity Fighters. De asemenea, în aceeaşi zi, între orele 9 şi 14.30, familiile cu copii sunt invitate să se înscrie la un semimaraton de mers cu bicicleta, cu pornire din curtea Bazinului Olimpic.

Ca în fiecare ediţie, Săptămâna Mobilităţii Europene se va încheia cu marş al bicicliştilor, denumit Critical Mass, care va porni din Parcul Magnoliei. În acest an, va mai exista un punct de pornire pentru bicicliştii care vin din Borş, aceştia urmând să folosească o porţiune din pista de biciclete Oradea-Berettyoujfalu, aflată în construcţie. Anul trecut, la Critical Mass au participat peste 1.000 de biciclişti.