Pe melomanii orădeni îi aşteaptă o săptămână cu trei evenimente speciale. Joi, 12 mai, de la ora 19, Liviu Condriuc, violonist din 1992 la Deutsche Opera din Berlin, îşi va face debutul dirijoral în România, după ce a absolvit cursurile dirijorale ale Conservatorului din Iaşi.

Liviu Condriuc.jpg"Am observat că dirijoratul este deja o modă, dar eu nu fac asta din acest motiv, ci pentru că de mic am avut pasiunea de a dirija", s-a confesat Condriuc marţi jurnaliştilor orădeni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe 17 mai, de la ora 18, orchestra simfonică invită publicul la un concert de muzică de cameră dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea lui Bartok Bela, repertoriul fiind concentrat pe creaţii pianistice şi camerale ale compozitorului maghiar, dar şi semnate de George Enescu.

"Va fi un concert de ţinută, vrem să satisfacem cererile celor care preferă acest gen de muzică. Mai mult, de acum înainte vom încerca cel puţin o dată pe lună, marţea, să oferim un concert de cameră", a afirmat directorul Filarmonicii orădene, Todor Albert.

Evenimentele pregătite de conducerea Filarmonicii vor culmina cu o gală de operă dedicată sopranei italiene de origine română Virginia Zeani. În vârstă de 85 de ani, aceasta este una din cele mai prestigioase artiste lirice ale secolului XX, fiind - timp de 25 de ani - "prima donna assoluta" a Operei din Roma.

Horia Balint.jpg"Virginia Zeani este una dintre cele mai mari zeiţe ale operei şi trebuie să ne mândrim, pentru că este ardeleancă din Mureş la origine", a lăudat-o regizorul spectacolului, Horia Balint.

În cadrul galei, vor fi interpretate numai pasaje din opere în care a cântat Zeani şi, la cererea artistei, toţi artiştii distribuiţi sunt ardeleni.

La finalul galei va avea loc o sesiune de autografe şi va fi lansată cartea "Canta che ti passa", ce conţine interviuri acordate de soprană de-a lungul carierei. "Este o carte cu 2 CD-uri cu opere înregistrate live în anii '60-'70" a spus Horia Balint.

Spectacolul este primul dintr-o serie de trei dedicate sopranei Virginia Zeani, celelalte două urmând a avea loc la Cluj şi Bucureşti. "Vom încerca să o motivăm să ne cânte ceva pentru prima oară în Oradea", a mai dezvăluit managerul Filarmonicii orădene.