Primăria Oradea anunţă că de lunea viitoare, din 15 iulie, începe recensământul şi microciparea câinilor cu stăpân, activitate ce va fi desfăşurată de două echipe formate din delegaţi ai Direcţiei Tehnice, ai Poliţiei Locale şi medici veterinari concesionari ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

O echipă va începe recensământul şi microciparea câinilor în zona de case a cartierului Ioşia (în perimetrul străzilor Coriolan Hora, Densuşianu, Henrik Ibsen, Lăpuşului etc), cu pornire dinspre periferie spre centru. Cealaltă echipă va lucra pentru început în cartierul Podgoria, cu începere dinspre periferie spre centru (în zona străzilor Făcliei, Făgetului, Piatra Craiului, Adevărului etc).

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, acţiunile se vor desfăşura în partea a doua a zilei, astfel încât cetăţenii să poată fi găsiţi acasă.

Recensământul va consta în colectarea datelor privind rasa, talia, sexul, culoarea, vârsta şi situaţia fiecărui câine (microcipat, sterilizat). Pe baza datelor colectate, Primăria va realiza o bază de date cu situaţia câinilor din oraş, pe care apoi o va gestiona.

Microciparea se va face subcutanat, introducându-se sub piele un dispozitiv electronic de dimensiuni foarte reduse, cât un bob de orez, cu un cod unic, pe baza căruia va putea fi identificat orice câine. Potrivit comunicatului Primăriei, "această operaţiune nu presupune suferinţă sau stres pentru animal, ea se realizează foarte rapid", în mai puţin de un minut.

Orădenii care au câini mai trebuie să ştie că nu vor plăti nici un leu pentru această operaţiuni, costurile microcipării fiind suportate de municipalitate.

Primăria roagă toţi deţinătorii de câini să coopereze cu echipele din teren. Cetăţenii care nu vor fi găsiţi la domiciliu vor găsi o înştiinţare, în care se va menţiona obligaţia de a se prezenta în vederea recenzării câinilor la unul din cele două corturi amenajate de municipalitate, unul în cartierul Podgoria, iar celălalt în Parcul Ghioceilor.