Frigul năprasnic a făcut primele victime în Bihor. Potrivit reprezentanţilor serviciilor de urgenţă din Bihor, de sâmbătă până luni, şapte bătrâni au avut nevoie de ajutorul medicilor, suferind de hipotermie. Fiecare din cele şapte persoane are peste 60 de ani şi nici unul nu este fără adăpost.

"Sunt persoane în vârstă care nu se pot îngriji şi nici nu au avut în preajmă oameni care să-i supravegheze şi să-i ajute să-şi facă un foc măcar", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Liciniu Venter, purtător de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.

Din cei şapte bătrâni cu hipotermie, o femeie a căzut pur şi simplu pe strada Louis Pasteur din Oradea, iar un bărbat a păţit la fel când trecea prin Parcul 1 Decembrie.

Pentru salvarea unei femei de 63 de ani din Sălacea a intervenit chiar elicopterul SMURD, care a transportat-o, la fel ca pe ceilalţi bolnavi, la Spitalul Judeţean din Oradea.

Potrivit dr. Alexandru Mateoc, purtător de cuvânt al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Oradea, toţi cei şapte bătrâni au rămas internaţi în spital.


Sfaturi de la ISU

Având în vedere că Bihorul rămâne sub cod galben de ger, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis o serie de recomandări menite să prevină evenimente nedorite:

- Urmăriţi în presă buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

- Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.

- Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.

- Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.

- Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.

- Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.

- Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal.

- Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.

- Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.

ISU Crişana mai recomandă să folosiţi autoturismele doar dacă este necesar, iar în această situaţie să conduceţi doar pe timp de zi şi doar pe drumuri principale. De asemenea, atrage atenţia bihorenilor că se pun în pericol umblând pe râuri sau lacuri îngheţate, deoarece gheaţa poate ceda în orice moment.