Mai bine de trei ani de zile au documentat poliţiştii orădeni dosarul „Contrabandiştii", în care au anihilat o grupare formată din şapte persoane, patru bihoreni, doi timişoreni şi un arădean, ce se ocupa cu contrabandă de ţigări. Potrivit comisarului şef Valerian Şipoş, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Oradea, membrii grupării sunt suspectaţi că au prejudiciat statul român cu peste 658.000 de lei prin contrabandă cu ţigări cumpărate din străinătate şi ţinute în depozite clandestine din Timişoara şi Arad.

„Gruparea era compusă din şapte persoane, patru din judeţul Bihor, respectiv P.R., de 38 de ani, D.D., de 34 de ani, B.G., de 49 de ani şi T.R., de 40 de ani, doi din judeţul Timiş, M.I., de 38 de ani, B.I. de 45 de ani şi C.C., de 36 de ani, din judeţul Arad", a declarat Şipoş joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul grupării era bihoreanul de 38 de ani, care a mai fost trimis în judecată, în 2004, tot pentru infracţiuni de contrabandă cu ţigări. Bărbatul este acum acuzat că, în anul 2006, a organizat şi finanţat achiziţia de ţigări de contrabandă, transportarea şi depozitarea lor în Ungaria, precum şi distribuirea lor în Ungaria, Italia şi Austria.

Pentru a anihila gruparea, poliţiştii orădeni au colaborat cu autorităţile judiciare din Austria şi Ungaria, care, în noiembrie 2006, au şi capturat peste 18.000 de cartuşe de ţigări netimbrate, aparţinând acestei grupări. „Contrabanda a avut loc doar în anul 2006, însă documentarea a durat mai mult. Am comunicat cu autorităţile judiciare prin Ministerul Public, a fost mai greoi", a explicat Şipoş.

„Valoarea totală a prejudiciului cauzat statului român prin introducerea în ţară fără forme legale a întregii cantităţi de ţigări netimbrate se ridică la suma totală de 658.432 lei", a mai spus comisarul şef. Ca să recupereze acest prejudiciu, poliţiştii au pus sechestru peste anumite imobile deţinute de suspecţi.

De asemenea, a fost sesizată instanţa de judecată, cei şapte membrii ai grupării fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de iniţiere, constituire şi aderare la un grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări, precum şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.