Minerii angajaţi la firma Mineral Mining, din Băiţa, au ajuns la mila societăţii. După ce aceştia au protestat de două ori - o dată blocându-se în subteran şi a doua oară intrând în greva foamei, administratorul suedez al firmei le-a promis că le va plăti salariile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Nu ne-am primit nici acum salariile. Degeaba am vrea noi să lucrăm, că nu mai avem cu ce. Firma nu mai are nici bani de motorină, maşinile stau, iar telefoanele directorilor sunt tăiate. Nu ştim ce se va întâmpla", a explicat BIHOREANULUI liderul sindical, Alexandru Iştoc.

Pentru că cei 117 de mineri au intrat în datorii, nu mai pot să îşi plătească ratele la bancă şi abia îşi mai duc traiul de pe o zi pe alta, colegii lor, din Oltenia, i-au ajutat. "E ca un fel de împrumut, fără dobândă, pentru o perioadă, până când vom primi salariile. Am primit 350 de milioane de lei vechi, bani pe care i-am împărţit la începutul acestei săptămâni. Am dat câte 3-5 milioane, fiecăruia, în funcţie de care cât a avut nevoie", a spus Iştoc.

Potrivit acestuia, minerii de la Băiţa trăiesc într-o sărăcie lucie. Bărbatul susţine că, deşi le-a promis salvarea din această situaţie, administratorul suedez îi duce cu vorba: "Am tot vorbit cu el. Şi ne-a tot spus că aşteaptă un investitor, că se aşteaptă confirmarea de la bancă, dar numai nu vine", a mai afirmat liderul sindical.

23 de mineri de la exploatarea de cupru din Băiţa, aparţinând firmei suedeze Mineral Mining, au intrat, la mijlocul lunii trecute, în greva foamei, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale din februarie. Totodată, ei voiau să ştie ce se va întâmpla din 1 iunie cu cei 117 angajaţi care sunt în şomaj tehnic de la începutul lunii martie, deoarece atunci a expirat termenul legal pentru această formă de şomaj.

Ortacii de la Băiţa au mai protestat, tot pentru neplata salariilor, la jumătatea lunii februarie, atunci blocându-se în subteran. Protestul din februarie s-a încheiat abia după ce Prefectura Bihor i-a asigurat pe mineri că investitorul a virat banii de salarii aferenţi lunilor decembrie 2009 şi ianuarie 2010.

Mina de metale neferoase de la Băiţa este singura de acest gen privatizată după revoluţie. Exploatarea a fost concesionată în schimbul a 8 milioane de euro de către Mineral Mining, societate cu capital integral suedez.