Comunitatea maghiară din satul Sântimreu, comuna Sălard, a marcat sâmbătă, 26 octombrie, sărbătoarea recoltei de struguri cu un eveniment devenit deja tradiţie, denumit "Szentimrel Szüretbál". 

Conform unui comunicat transmis luni de Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, festivalul a atras sute de participanţi care au participat la diverse activităţi.

Manifestarea a început în mod solemn, cu o slujbă în Biserica Reformată din sat, după care a urmat o paradă colorată ce a străbătut satele comunei: Sântimreu, Vaida, Hodoş şi Sălard.

Îmbrăcaţi în costume populare maghiare, zeci de dansatori au traversat satele în căruţe trase de cai împodobiţi, alături de muzicanţi care au cântat live. 

"Szentimrel Szüretbál" a fost şi un prilej de socializare pentru comunitatea locală, o tradiţie care de peste 30 de ani aduce laolaltă generaţii întregi, astfel că la final, la căminul cultural, oamenii s-au bucurat de muzica trupei Retro Band.

"Sărbătoarea a scos în evidenţă autenticitatea şi farmecul obiceiurilor comunităţii maghiare, fiind un mod prin care membrii comunităţii îşi păstrează şi transmit valorile culturale din generaţie în generaţie. Evenimentul a atras nu doar localnici, ci şi vizitatori din împrejurimi, fiind o ocazie excelentă de a celebra roadele muncii, solidaritatea şi bucuria de a fi împreună", au transmis reprezentanţii CCJB, printr-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost organizat de comunitatea din Sântimreu, cu sprijinul Primăriei Comunei Sălard şi în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, evidenţiind astfel valoarea tradiţiilor şi unităţii comunităţii maghiare din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!