Şi în această primăvară, Zilele Muzeului Ţării Crişurilor lansează o invitaţie la aducere aminte.

Orădenii vor putea alege dintr-o listă cuprinzătoare de evenimente, precum expoziţii inedite cu jucării din lemn realizate în nordul Italiei şi cu o colecţie de păpuşi vechi ale Teatrului Arcadia, un festival de artă video şi concerte de operă şi de muzică folk.

Păpuşile uitate

27 Aurel Chiriac.jpgCea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a fost programată în perioada 14-18 mai. În colaborare cu Centrul Cultural Italian din Oradea, Consulatul Onofiric al României în Italia, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, Complexul Muzeal a pregătit o agendă încărcată cu evenimente cu intrarea liberă. "Încercăm să prezentăm o ofertă interesantă, care să se adreseze tuturor vârstelor şi care să provoace nostalgie. În cele din urmă, acesta este rostul unui muzeu", spune Aurel Chiriac (foto), directorul instituţiei.

Sărbătoarea va fi deschisă pe 14 mai, la ora 12, cu vernisajul expoziţiei "Păpuşile uitate ale Teatrului Arcadia", care va prezenta peste 60 de păpuşi folosite pe vremuri în spectacole. "Am convenit cu Teatrul Regina Maria ca păpuşile vechi, lucrate de mână, care stăteau într-un depozit, să intre în custodia Muzeului. Mulţi dintre orădeni, cei mai în vârstă, probabil că le-au văzut doar în copilărie...", spune Chiriac.

Proiecţii la Moară

Evenimentele vor continua pe 15 mai, tot la Palatul Baroc, cu o zi dedicată lansărilor de carte. "Evenimentul principal va fi prezentarea monografiei "Cetatea Oradea", scrisă de arheologul Doru Marta, cel care a făcut săpături aici încă din '91. Volumul cuprinde atât istoria Cetăţii în imagini, prin stampe, cât şi descoperirile arheologice făcute de-a lungul anilor", explică directorul Complexului Muzeal.

Pe 16 mai, la Moara Răsăritului (fosta Moară Lederer & Kálmán) din spatele Cetăţii, va începe cea de-a patra ediţie a festivalului "Video Art Event", organizat în colaborare cu Facultatea de Arte. În cadrul acestuia, timp de două zile, vor fi proiectate filme de artă realizate de tineri din ţară şi din străinătate. Tot pe 16 mai, de la ora 19, Filarmonica de Stat va înlocui concertul obişnuit cu unul dedicat Zilelor Muzeului, având ca invitate două soprane românce stabilite în Italia, Andreea-Nicoleta Tudorancea şi Erika Bonadiman, care, acompaniate de orchestra orădeană, vor interpreta fragmente din opere de Donizetti, Verdi şi Puccini.

Pe lângă continuarea festivalului Video Art Event, ziua de 17 mai va aduce muzică în cadrul sărbătorii, deoarece spre seară folkistul Doru Stănculescu va da un recital cu intrare liberă la Hanul cu Noroc.

Noaptea jucăriilor

Pe 18 mai, de la ora 12, Muzeul a pregătit vernisarea unei expoziţii aduse tocmai din Italia, din zona Trentino-Alto Adige. Este vorba de o colecţie de jucării tradiţionale din lemn din zona Alpilor Dolomiţi. Evenimentul principal este plănuit seara, când, de Ziua Internaţională a Muzeelor, orădenii vor putea intra gratuit în toate clădirile Complexului MŢC, în cadrul unei noi ediţii a Nopţii Muzeelor care se va desfăşura între orele 19 şi 1 noaptea.

Şi vor avea ce vedea. La Palatul Baroc va fi deschisă expoziţia păpuşilor de la teatru şi, în plus, meşterii care le-au făcut îi vor învăţa pe curioşi cum se confecţionează şi se mânuieşte o astfel de marionetă. Atât adulţii cât şi copiii vor putea participa şi la două laboratoare în care artizani italieni vor expune tehnicile vechi şi materialele de gravură şi de decorare folosite în confecţionarea jucăriilor din lemn. Tot la Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea vedea pe viu cum se realizează jucăriile mecanice din lemn.

Ca în fiecare an, Episcopia Romano-Catolică va permite deschiderea Sălii de Onoare, pictată în anii 1877-1878 cu fresce care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau, precum şi a Sălii Matei Corvin, care conţine o imensă pictură ce-l prezintă pe principe în faţa Vienei. În paralel, la muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre, elevii colegiilor care poartă numele celor trei personalităţi au pregătit câte un moment de prezentare a epocii acestora. Pentru ca spiritul vremurilor trecute să fie trezit şi de această dată la viaţă...