Zeci de colindători îmbrăcaţi în straie populare au încântat locuitorii mai multor cătune şi sate din comuna Roşia, duminică, la Festivalul de tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou.

Festivalul, organizat de Centrul de Cultură al judeţului Bihor, a avut loc în aer liber, pe străzile din comuna Roşia.

Evenimentul a început la ora 11, când ansamblurile "Muguri şi mlădiţe de tezaur" din Beiuş, "Datina" din Aleşd, "Cununiţa" din Mădăras, "Bărdăuţa" din Borod şi "Codrenii Bihorului" din Roşia au participat la o paradă a portului portului, parcurgând mai mulți kilometri prin Roşia.

"Ansamblurile folclorice au prezentat momente specifice colindatului din seara de Crăciun şi de Anul Nou precum colinde tradiţionale, obiceiuri specifice precum alduitul colacului, alduitul vinului sau dansul fetelor de măritat. Pe tot traseul, artiştii au fost întâmpinaţi pe străzi de localnici, care se bucurau de aceste momente, simţind atmosfera Crăciunului", se arată într-un comunicat transmis de CCB.

Colindătorii au oprit de câteva ori pe traseu, la câteva gazde (din cătunele Apateu, Ţarina, Poniţa, Oraşul de Jos precum şi în Lazuri de Roşia), care le-au dăruit plăcinte, cozonaci, ceai şi vin fiert.

Ultimul moment artistic din program a fost un spectacol susţinut în faţa sediului primăriei din Roşia, unde au cântat un grup de colindători din Lazuri de Roşia, interpretele Mariana Tomele şi Violeta Gherman alături de artistul Marius Ciprian Pop, invitatul special al evenimentului, dar şi colindătorii celor cinci ansambluri.  

"Chiar dacă temperaturile de afară au fost scăzute, parada şi întregul eveniment a avut succes, iar cei mici cât şi cei mari, s-au bucurat şi de prezenţa lui Moş Crăciun, care a ajuns la Roşia cu trăsura trasă de cai", au mai scris organizatorii.