Bluza tradiţională românească va fi sărbătorită marţi şi în Oradea. Ziua Universală a Iei a fost organizată pentru prima dată în 2013 de comunitatea "La Blouse Roumaine", care promovează ia printr-o pagină cu zeci de mii de like-uri pe Facebook.

În acest an, şi orădencele sunt invitate să-şi îmbrace iile şi să se întâlnească, de la ora 17, în Parcul 1 Decembrie în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi să cunoască, să socializeze şi să se fotografieze purtând cămaşa tradiţională românească în ziua Sânzienelor.

Organizatorii precizează că orădencele pot îmbrăca orice tip de ie, fie ea primită de la mama ori bunica, ori una de designer, cu condiţia ca aceasta să fie albă.

Ia românească este apreciată de designerii vestimentari din toată lumea precum şi de celebrităţi. Spre exemplu, în 1981, Yves Saint Laurent a dedicat o întreagă colecţie iei.

Designerul Tom Ford a cuprins în colecţia din 2012 mai multe elemente inspirate din modelele tradiţionale româneşti, o ie semnată de acesta fiind purtată de cântăreaţa Adele în revista Vogue.