Când se vorbeşte de o sărbătoare la sate, oricine se gândeşte la celebrele zile de comune, care de cele mai multe ori sunt nişte bâlciuri kitschoase, pe care primarii cheltuie căruţe de bani.

Vrând să demonstreze că şi în satele din Bihor se pot ţine sărbători frumoase, ba chiar cu folos pentru oamenii din zonă, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, custodele sitului Natura 2000 - Munţii Pădurea Craiului, a provocat primarii din zonă să se implice în organizarea unei noi sărbători: Zilele Pădurii Craiului, festival proiectat să se desfăşoare anual în altă comună din areal, şi în care să se promoveze orice producător local care înţelege că dezvoltarea economică nu trebuie să însemne neapărat şi distrugerea naturii.

Festivalul naturii

În weekend-ul 20-21 august, comuna Roşia se va umple de veselie. Asta pentru că e prima gazdă a Zilelor Pădurii Craiului, iar pe pajiştea de la intrarea în comună se vor aduna o mulţime de producători locali care vor etala tot ce ştiu ei să facă, fie că e vorba despre de-ale gurii sau de produse meşteşugăreşti. Evenimentul a fost gândit de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) şi de primarii din Aleşd, Beiuş şi 20 de comune aflate în perimetrul sitului Natura 2000 - Munţii Pădurea Craiului, aflat în custodia CAPDD.

"În primul rând, sărbătoarea e dedicată armoniei dintre om şi natură", spune preşedintele Centrului, Viorel Lascu, precizând că edilii vor să demonstreze oamenilor că a locui într-un areal natural protejat nu înseamnă doar îngrădiri. "Ariile naturale de valoare europeană, cum e şi aceasta, încurajează dezvoltarea, dar într-un mod durabil, care să nu distrugă natura", spune Lascu. Pentru organizarea sărbătorii, CAPDD a obţinut o finanţare de la Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul programului "Spaţii Verzi", componenta Arii Naturale Protejate 2011.

Muzică şi voie bună

Cel mai important lucru care se va întâmpla la Roşia este că toţi producătorii din zona cuprinsă între Aleşd şi Beiuş vor avea ocazia să-şi etaleze produsele, de orice tip ar fi ele, de la obiecte artizanale la produse alimentare. Evident, participanţii vor putea să cumpere din ceea ce comercianţii au pe tarabe, la preţuri mici, de producător.

Ca lumea să se şi distreze, edilii au pus la punct şi un program artistic cu ansambluri populare din cele 20 de comune, dar şi cu solişti cunoscuţi, precum Leontin Ciucur. "Există şi un program de agrement susţinut de ONG-uri, care vor face amenajări de tiroliene şi coborâri de faleze. De asemenea, reprezentanţii lor vor ghida turiştii în peşteri în care accesul este de obicei limitat", precizează Lascu. La căminul cultural din Roşia, artistul Andrei Posmoşanu va expune 30 de fotografii, iar în ambele zile ale sărbătorii, elevii de la şcolile din Roşia, Căbeşti, Pomezeu şi Remetea se vor întrece în scenete cu temă folclorică.

Odată cu festivalul, CAPDD şi Primăria Roşia vor inaugura şi Centrul de vizitare turistică din comună, o clădire în care turiştii care vin în zonă pot afla orice informaţii îi interesează. Totodată, la parterul clădirii se va deschide un magazin în care vor vinde produse exclusiv producătorii locali. Clădirea este, în acelaşi timp, prima şi singura din Bihor independentă energetic, CAPDD reuşind să-i monteze panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică şi termică printr-un proiect finanţat de Rompetrol. "Montarea panourilor va fi finalizată până la sfârşitul lunii august", explică Andrei Acs, custode la CAPDD.

Avanpremiera... în Franţa

Ca să vadă cu ochii lor cum ar trebui să fie un astfel de târg, patru primari din Munţii Pădurea Craiului au fost, la finalul lunii iulie, în comuna Meaudre din Franţa, unde s-a desfăşurat a XI-a ediţie a unei sărbători similare cu ceea ce se va întâmpla la Roşia. Localitatea în care a avut loc târgul este tot într-o zonă protejată, Parcul Natural Vercors.

Primarii Florin Bonca (Roşia), Ioan Şora (Pomezeu), Radu Olea (Budureasa) şi Alexandru Dărăban (Răbăgani), alături de artizani din comunele lor, au avut un stand la târg, unde fiecare vizitator a putut să deguste şi să cumpere pălincă, dulceaţă de cireşe negre şi alte bunătăţi. Totodată, au putut cumpăra şi câte un "ştergar" neaoş bihorean sau vase de lut, tot de pe meleagurile noastre. Francezilor le-au plăcut produsele bihorenilor, aşa că aceştia şi-au vândut mai bine de jumătate din marfă. Cel mai mult le-au plăcut străinilor, însă, cântecele highighişului Dorel Codoban din Roşia, un bun mânuitor al viorii cu goarnă ce a fost acompaniat la tobă de însuşi primarul din Pomezeu.

Secretul e disciplina

02 Florin Bonca.jpgIncursiunea franceză, mijlocită tot de Viorel Lascu, le-a priit edililor noştri, în primul rând pentru că şi-au dat seama că Bihorului nu-i lipseşte decât voinţa şi organizarea pentru a face ceva similar. "Categoric, se poate întâmpla şi la noi ce am văzut acolo. E nevoie însă de o schimbare de mentalitate şi de disciplină, dar şi de conducători care să înţeleagă că merită să facă investiţii în amenajarea infrastructurii turistice într-o peşteră, de pildă", spune edilul din Roşia, Florin Bonca (foto).

Convinşi că potenţialul naturii de la noi e chiar mai mare decât al francezilor, primarii sunt decişi să transforme Zilele Pădurii Craiului într-un eveniment anual, ba chiar cu deschidere internaţională. Mai rămâne doar ca bihorenii de rând să îmbrăţişeze ideea sărbătorii şi să ia, în weekendul acesta, drumul către Roşia...