În urmă cu 825 de ani, cu mare fast, Regele Ladislau I, o figură celebră în istorie datorită faptelor sale de vitejie şi apropierii de biserică, era canonizat în fortăreaţa pe care a întemeiat-o, cea din Oradea.

Episcopia Romano-Catolică a desemnat anul acesta drept unul jubiliar dedicat Sfântului Ladislau. Cum consideră că toţi orădenii sunt într-un fel moştenitorii valorilor care l-au ghidat pe ctitorul Cetăţii, organizatorii au pregătit nu doar evenimente religioase, ci şi culturale, cum ar fi expoziţii şi concerte, menite să pună în valoare moştenirea acestuia.

Cavaler de legendă

Regele Ladislau I al Ungariei, fiul lui Béla I şi al prinţesei Richeza de Polonia, a copilărit în Cetatea Bihariei, fiind ridicat la tron în 1077, într-o perioadă în care Ungaria de atunci era zguduită de războaie civile şi conflicte dinastice.

Principalele merite ale domniei sale au fost consolidarea bisericii şi asigurarea ordinii în ţară, el fiind considerat, totodată, întemeietorul Oradiei, deoarece a ridicat aici prima cetate şi o catedrală în incinta ei. În jurul personalităţii sale au apărut diverse legende, fiind considerat un cavaler de neînvins, căci câştigase războaie în Boemia, Rusia şi împotriva nomazilor. În 1079, s-a căsătorit cu prinţesa germană Adelhaid, contribuind astfel la menţinerea păcii în Europa.

Ladislau I se pregătea să preia conducerea primei cruciade pentru eliberarea Ierusalimului în 1095, când s-a îmbolnăvit subit şi a murit. Istoricii au descoperit că trupul său a fost aşezat în catedrala orădeană, un loc iubit de fostul rege, devenit ulterior - după canonizarea din 1192 - destinaţie de pelerinaj pentru numeroşi credincioşi din mai multe părţi ale Europei.

Pelerinaj de amploare

Cum anul acesta se împlinesc 825 de ani de la canonizarea Regelui Ladislau I, Episcopia Romano-Catolică organizează, alături de municipalitate, o serie de evenimente ecumenice şi culturale, despre care se estimează că vor aduce în oraşul de pe Crişul Repede mii de turişti.

Unul dintre momentele importante ale Anului Jubiliar este pelerinajul diecezan din 14 mai, care va cuprinde o procesiune a credincioşilor cu relicvariul orădean al Sfântului Ladislau (care conţine o bucăţică din craniul regelui), precum şi o procesiune cu craniul Sfântului Ladislau, care va fi adus la Oradea - după sute de ani - din relicvariul de la Győr.

Evenimentele programate în Anul Jubiliar nu vor fi, însă, doar de natură religioasă, ci şi culturală. Acestea vor debuta pe 6 aprilie, la Catedrala Romano-Catolică din Complexul Baroc, unde va fi vernisată expoziţia "Înnoire la temelii", care prezintă prin panouri cu imagini şi informaţii viaţa şi moştenirea Sfântului Ladislau, inclusiv detalii despre catedrala medievală din Cetate şi relicvariile realizate pentru moaştele acestuia. Expoziţia va fi dusă şi în mai multe parohii de pe teritoriul diecezei.

Concert în biserică

În programul Anului Jubiliar Sfântul Ladislau a fost inclusă şi o expoziţie ce va fi vernisată pe 10 aprilie în Cetate. Aceasta, însă, nu este organizată de Episcopia Romano-Catolică, ci de administraţia fortăreţei, aici fiind prezentate artefacte şi obiecte meşteşugăreşti ce relevă obiceiurile religioase şi laice din perioada Paştelui. La expoziţie contribuie bisericile romano-catolică, ortodoxă, greco-catolică, evanghelică-luterană, unitariană şi comunitatea evreilor mesianici.

De asemenea, pentru a-l serba pe întemeietorul Oradiei, localnicii şi turiştii sunt chemaţi pe 13 mai la biserica din Cetate, pentru un concert de muzică ecleziastică în care va fi prezentată lucrarea "Regele Solomon, prizonierul lui Ladislau", aparţinând călugărului iezuit Janos Illei şi tipărită prima oară la Kosice în 1767.

Artificii regale

În luna mai sunt programate şi evenimente în aer liber. Primul dintre acestea este o proiecţie animată despre momentele semnificative din viaţa Regelui Ladislau şi legendele despre acesta, care va putea fi vizionată pe 20 mai chiar pe faţada principală a Catedralei Romano-Catolice.

În aceeaşi seară, în Sala Festivă a Palatului Baroc, a cărei boltă este acoperită din anul 1879 cu fresce valoroase inspirate tot de Sfântul Ladislau, va avea loc o prezentare inedită. În cadrul evenimentului "Lumina străluceşte asupra celui drept", mesajul frescelor va fi explicat de specialişti, iar lucrările de artă vor fi reliefate cu ajutorul unui sistem de iluminat special.

În programul Anului Jubiliar va fi inclus şi un concert deosebit de muzică simfonică, care va fi ţinut - cel mai probabil la finalul lunii mai - în aer liber, în faţa catedralei din Complexul Baroc. O orchestră va interpreta două lucrări celebre de Georg Friedrich Händel, "Muzica Apelor" şi "Foc de artificii" (Royal Fireworks), aceasta din urmă fiind compusă tocmai pentru spectacole în aer liber. Organizatorii anunţă că se va respecta orchestraţia originală, aşa încât muzica va fi însoţită şi sincronizată cu focuri de artificii adevărate. Căci, până la urmă, e sărbătoarea Regelui...

Citiți pe aceeași temă și articolul Legendara formaţie Omega va concerta în iunie la Oradea. Solistul Kóbor János a venit mai repede să promoveze show-ul (VIDEO)