"România în sărbătoare" a fost numele spectacolului pentru care orădenii au umplut, vineri seară, Teatrul Regina Maria. În organizarea Primăriei Oradea, a Consiliului Judeţean Bihor, a Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, a teatrului gazdă şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, pe scenă au urcat mai mulţi solişti de muzică populară românească.

Spectacolul a fost deschis de orchestra profesionistă a Ansamblului Crişana, dirijor Adrian Miescu, care a cântat o suită. Apoi, pe rând, acompaniaţi de aceiaşi muzicieni, au cântat taragotistul Petrică Popa, vioristul Stângaciu, soliştii Simona Costin, Otilia Haragoş Seghedi, Luminiţa Tomuța, Leontin Ciucur şi Cornel Borza. Printre melodiile acestora, spectatorii au putut vedea şi suite de dansuri din diferite zone ale ţării, executate de ansamblurile Nuntaşii Bihorului şi Crişana.

Cu Leşe despre moarte, sărbători şi simplitate

Chiar dacă şi pe artiştii locului i-au răsplătit cu ropote de aplauze, orădenii au mers la sala mare pentru cei doi solişti cap de afiş: Grigore Leşe şi Nicolae Furdui Iancu.

Originar din Ţara Lăpuşului, Leşe, celebru pentru doinele culese de la bătrânii din satele României, a intrat pe scenă într-un cadru aproape funebru: fără lumini colorate, cu o cortină neagră lăsată. Cu nelipsitu-i clop pe cap, Leşe a cântat la fluier, iar apoi a horit. Horele lui sobre însă nu îndeamnă la niciun dans, ci mai degrabă îi amintesc celui care le ascultă că trebuie să-şi primenească sufletul, aşa cum de altfel şi Leşe le-a spus ulterior orădenilor.

De îndată ce muzicianul a început să cânte celebra "Nu-i lumină nicări", orădenii l-au urmat. Aşa cum artistul şi-a şi dorit, spectatorii au cântat cu el versurile cântecului lugubru, iar apoi chiar singuri, cu artistul privindu-i şi ascultându-i.

Grigore Leşe le-a vorbit orădenilor şi despre patriotism, spunându-le că acesta este un dat, "îl ai sau nu", dar şi despre simplitate, care, a spus el, trebuie promovată, şi despre sărbători. "Rugămintea mea este să fiţi iertători de sărbători", a spus Leşe. Solistul i-a şi flatat pe orădeni, spunându-le că au fost pentru el un public nemaipomenit, care l-a umplut de energie, dar şi că s-a convins că ei i-au înţeles mesajul. "Nu aţi aplaudat în timpul melodiilor, şi asta mă bucură. Înseamnă că aţi înţeles muzica", a spus Leşe.

Cântece din Apuseni

După Leşe, pe scenă a urcat grupul Crai Nou, care-l însoţeşte în concerte pe solistul Nicolae Furdui Iancu. După ce au concertat și în Piața Unirii, aceștia i-au animat rapid pe orădenii prezenți la teatru, cu cântece patriotice. 

Spectatorii au aplaudat pe ritmul melodiilor "Sus, române, sus", "Treceţi batalioane române Carpaţii" ori "Noi suntem români". Şi de această dată, artiştii de pe scenă au preferat ca, în anumite momente, să lase sala să cânte singură, iar orădenii au răspuns acestei doleanţe.

Spectacolul, care s-a întins pe durata a mai bine de trei ore, s-a încheiat cu un colind cântat de Furdui Iancu şi soliştii bihoreni.