Câteva sute de persoane, majoritatea slovaci veniţi din toate colţurile ţării, au participat, sâmbătă după amiază, la Zilele Culturii Slovace, în Cetatea Oradea, întrecându-se în gătit şi pregătind o serie de evenimente menite să promoveze tradiţiile comunităţii.

La ora 18, atmosfera părea timidă în fortăreaţa orădeană. Reprezentanţi ai 12 echipe din tot atâtea localităţi se pregăteau pentru întrecerea de gătit de găluşte din cartofi cu brânză cu slănină prăjită şi cartofi răzuiţi, în vreme ce, în faţa scenei, curioşii ascultau cuminiţi muzica din boxe şi aşteptau să înceapă programul artistic.

"Evenimentul are două componente: un seminar la Băile Felix, unde s-a prezentat fiecare localitate cu ce are ea mai reprezentativ, cu poze şi toate tradiţiile. Fiecare sat are ceva aparte şi au venit slovaci de pretutindeni. Partea a doua e partea culturală şi gastronomică, cu concursuri de gătit în care s-au înscris 12 formaţii cu tot atâtea standuri, ca de exemplu Valea Cerului, Oradea, Aleşd, Şerani, Borumlaca, Foglaş, Suplacu de Barcău, Derna sau Voivozi", a explicat, dintre organizatori, Francisc Merka, preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, filiala zonală, Bihor, Sălaj şi Satu Mare, tatăl fostului deputat al minorităţii.

Potrivit acestuia, în Bihor este cea mai mare comunitate de slovaci din ţară - aproximativ 3.000 de persoane - care, pe parcursul anului, desfăşoară diverse activităţi tocmai pentru a păstra vie flacăra tradiţiei.

La ora 20, curtea Cetăţii era mai colorată şi răsuna de muzică. Slovaci şi români de toate vârstele s-au strâns pentru a gusta din tradiţiile şi cultura slovăcească. 

Cu toate că sâmbătă, la festival, numărul participanţilor nu a fost ridicat, atmosfera în Cetate a fost caldă, ca într-o familie mare. Tineri curioşi, bătrânei veseli şi puşi pe bancuri ori copii zglobii s-au bucurat de cele câteva ore de program. A fost constant coadă găluşte şi plăcinte, pentru care pofticioşii au plătit numai cât au dorit, dat fiind că banii vor fi folosiţi pentru o tabără pentru copiii slovaci.

Până la urmă, juriul a decis că la gătitul găluştelor cu brânză şi slănină este echipa din Valea Cerului, pe locul 2 cei din Derna, pe 3 - Suplacu de Barcău, pentru ca la plăcinte clasamentul să fie cu totul invers: pe locul 1 s-a situat echipa din Suplacu de Barcău, pe 2 – Fegernic, iar pe 3 au fost trei concurenţi: Valea Cerului, Voivozi şi Folgaş.

Cât despre partea artistică, sâmbătă seară erau programate să urce pe scenă ansamblurile folclorice "Cerovina" din Valea Cerului, "Datelinka" din Vărzari, "Lipka" din Budoi, respectiv grupurile vocale "Srdiecko" din Borumlaca, "Varadan" din Oradea şi "Fialka" din Mădăras.