Perioada sărbătorilor de iarnă este una în care vrem linişte şi clipe frumoase alături de familie. Dar şi multe, multe cadouri, fără de care magia sărbătorilor nu este completă!

Toate jucăriile şi darurile vin ambalate, de multe ori cu 2-3 straturi de hârtie şi carton, plastic, folie de aluminiu şi alte materiale, care cresc cantitatea de deşeuri pe care o generăm. În perioada sărbătorilor de iarnă, RER Vest colectează aproape de două ori mai multe deşeuri decât în mod obişnuit. 

Pe lângă emoţia generată de dăruirea şi primirea cadourilor, felul în care scăpăm de hârtia de împachetat, cutiile din carton, punguţele pentru cadouri, folia cu bule face diferenţa între un comportament sustenabil şi unul nechibzuit. Regulile colectării separate sunt simple: cartonul de la cutii, pungile pentru cadouri şi hârtia de împachetat se depozitează în sacul albastru (la case) ori în igluul albastru de la blocuri. În containerele sau sacii galbeni trebuie să ajungă folia cu bule de aer sau plasticul de pe cutiile cu jucării. 

Un alt cadou pe care ni-l facem de sărbători este bradul. Dacă avem unul artificial, ar trebui să-l folosim cât mai mulţi ani cu putinţă, pentru că el nu se poate recicla, aşa că, odată aruncat, ajunge la depozitul ecologic.

De sărbători, oferim familiilor noastre şi multă mâncare, iar, din nefericire, cantităţi deloc de neglijat devin gunoaie. Dacă nu putem evita acest scenariu, trebuie să ţinem cont şi că nu tot ce punem pe masa de Crăciun sau de Anul Nou poate ajunge în pubela maro, destinată deşeurilor biodegradabile. Aici sunt acceptate doar resturile cu origine vegetală (legume, fructe, zaţ de cafea, rămurele mărunţite, coji de nucă şi de ouă, rumeguş), aşa că mâncărurile care conţin carne, lactate sau ouă se aruncă în pubela neagră (deşeuri reziduale). Soluţia ideală? Să fim cumpătaţi şi să cumpărăm doar alimentele pe care le vom mânca. 

Sărbători cu linişte şi cu deşeuri puţine şi depozitate corespunzător!

Laura Dărăban-Breb
RER Vest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!