Întreaga Românie intră într-o perioadă aglomerată de sărbători, care debutează în acest weekend, cu Paştile catolice, continuă cu cele ortodoxe, iar apoi cu minivacanţa de 1 mai.

Pentru ca bihorenii să sărbătorească în pace, Poliţia, Jandarmeria, ISU Crişana şi Poliţia de Frontieră au suplimentat echipajele de oameni ai legii care vor patrula în judeţ. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, alături de prefectul Ioan Mihaiu, şefii celor patru instituţii au anunţat măsurile dispuse în aceste zile şi le-au transmis o serie de recomandări bihorenilor, astfel încât să se ferească de evenimente nedorite.

Controale la biserici

Primii care deja au activităţi preventive sunt pompierii, care verifică lăcaşurile de cult din Bihor, astfel încât ceremoniile religioase să se desfăşoare fără probleme. În cadrul controalelor deja demarate sunt verificate instalaţiile electrice, cele de încălzire, dotările cu mijloace de primă intervenţie şi sunt instruiţi preoţii şi alţi lucrători ai bisericilor, pentru intervenţia în caz de producere a unui incendiu.

"Avem resurse pentru intervenţii, atât în Oradea, cât şi în judeţ. Vom face o alocare de resurse suplimentare în seara de Înviere", a declarat colonelul Sorin Caba, şeful ISU Crişana. Fireşte, acesta i-a îndemnat şi pe bihoreni să fie precauţi, astfel încât să nu declanşeze incendii sau alte situaţii de urgenţă.

Patrule suplimentare va înfiinţa şi Jandarmeria Bihor. Jandarmii nu vor fi prezenţi doar în jurul bisericilor, ci şi în staţiunile turistice din judeţ, inclusiv în cele montane, unde se aşteaptă ca turiştii să urce cu prilejul zilei de 1 mai. "Facem un apel pentru turişti să aibă echipament adecvat, să informeze la locul de cazare despre dorinţa de a aborda anumite trasee şi despre ora de plecare", a declarat lt. col. Ioan Bogdan, inspectorul şef al Jandarmeriei Bihor. Acesta a avut şi un apel la bunul-simţ al turiştilor: "Să nu lase gunoaie în urmă".

Totodată, peste 740 de poliţişti vor fi prezenţi, în această perioadă, în spaţiile publice, dar şi pe şosele. Potrivit chestorului Alin Haniş, şeful IPJ Bihor, poliţiştii vor dirija traficul în jurul bisericilor, dar nu numai. "Cetăţenii să nu lase bunuri la vedere în autoturisme şi să-şi asigure locuinţele, la plecarea de acasă", a declarat Haniş.

Restricţii la frontieră

La frontiera vestică a ţării se preconizează că va fi aglomeraţie, mai cu seamă că în Ungaria sunt restricţii de circulaţie pentru TIR-uri. Mai precis, acestea nu vor putea intra în ţara vecină începând de joi, 18 aprilie, ora 23 (ora României) până vineri, la aceeaşi oră, respectiv între 20 aprilie, ora 23, şi 22 aprilie, ora 23. Restricţii similare vor fi şi între 27 şi 28 aprilie, respectiv între 30 aprilie şi 1 mai.

În plus, pentru că mulţi români vor intra şi vor ieşi din ţară, poliţiştii vor deschide toate arterele din punctele de trecere a frontierei. "Poliţia de frontieră Oradea şi autorităţile de frontieră din Ungaria au luat în calcul suplimentarea numărului de poliţişti, astfel încât să avem asigurat controlul pe toate arterele de circulaţie din punctele de frontieră", a declarat chestorul Marin Bondar, şeful Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea.

Acesta i-a îndemnat pe şoferi să folosească cele 11 puncte deschise pe frontieră, pentru a nu supraaglomera punctele mari şi, astfel, a diminua timpii de deplasare. În plus, Bondar a reamintit că pe site-ul Poliţiei de Frontieră pot fi verificaţi aceşti timpi, pentru fiecare punct de trecere a frontierei în parte.