În perioada Sărbătorilor Pascale catolice și ortodoxe, ONG-urile Caritas Catolica, patronată de Episcopia romano-catolică din Oradea, şi Pro Bambini au dăruit, în campanii separate, cadouri familiilor sărace din Bihor. Acestea au primit pachete cu alimente, jucării, rechizite şi produse de igienă. Printre cei ajutaţi se numără şi patru copii rămaşi orfani de mamă în 2019. 

Peste 200 de pachete

Săptămâna trecută, cu câteva zile înaintea Paştelui ortodox, voluntarii Caritas Catolica au distribuit pachete cu pâine, zahăr, făină, ulei, paste, şuncă, conserve, băuturi răcoritoare şi dulciuri pentru 108 persoane nevoiaşe din Bihor.

În timpul sărbătorilor pascale catolice, de acum o lună, au mai fost dăruite încă 150 de pachete cu alimente altor familii sărace care se aflau în baza de date a ONG-ului.

"Un merit enorm în înveselirea sărbătorilor săracilor a avut şi Banca Pentru Alimente Oradea, care pe de o parte a contribuit la pachetele de paşte prin bunurile colectate la magazinele Lidl, iar pe de altă parte, printr-un parteneriat cu magazinele KFC, a oferit o donaţie însemnată de produsele de pui specifice firmei de fast-food, prin care Caritas a putut oferi o masă caldă specială la 70 de vârstnici instituţionalizaţi, 70 de persoane marginalizate, dar şi alţi zeci de copii orfani care trăiesc în case de tip familiar", se arată într-un comunicat de presă transmis de ONG.

Pentru copii orfani

Asociaţia Pro Bambini din Oradea a ajutat şi ea mai multe familii nevoiaşe, în special unele cu mulţi copii. Voluntarii au dăruit alimente, rechizite, produse de îngrijire şi curăţenie, dar şi jucării şi îmbrăcăminte pentru 15 familii din Oradea, Ciumeghiu, Tămaşda şi Lugaşu de Jos.

Printre ce ajutaţi s-au numărat şi patru copii din Ciumeghiu care au rămas fără mamă în 2019, după ce aceasta a fost lovită de un camion, al cărui şofer a fost neatent.

Voluntarii au mai vizitat şi o familie cu 11 copii din Tămaşda (foto), dar și o alta cu trei copii, care trăiesc alături de părinţii lor în Oradea, într-un apartament luat în chiri. În ultimele luni părinţii au ajuns să nu mai aibă niciun venit, aceştia pierzndu-şi locul de muncă din cauza pandemiei de Covid-19.

Pe lângă aceştia, voluntarii Pro Bambini au mai ajutat şi o fetiţă de 8 ani din Oradea, care şi-a pierdut mama şi este crescută de bunica sa în vârstă de 70 de ani, dar şi un adolescent, elev la Liceul de Artă din Oradea, şi el crescut doar de o bunică, după ce părinţii săi au decedat.