Zilele Sfântului Ladislau, care se desfăşoară între 19 şi 25 iunie, în Oradea, l-au avut ca oaspete în seara de joi pe pianistul Harry Tavitian. Sub generosul slogan al manifestării, "Muzica ne uneşte", acesta a susţinut un recital de jazz pe aceeaşi scenă cu Balázs Elemér Group din Ungaria, care a încheiat seara.

În amfiteatrul arhiplin din Cetatea Oradea, recitalul lui Harry Tavitian a cuprins prelucrări jazz ale lucrării "Dansuri populare româneşti" compuse de Bartók Béla, precum şi cântece armeneşti medievale. Muzicianul a electrizat atmosfera folosindu-se doar de pian şi, ocazional, de un instrument de suflat tradiţional. 

Trupa maghiară Balázs Elemér Group a abordat un repertoriu de inspiraţie gregoriană, dar şi cântece populare maghiare bisericeşti care vorbesc despre Sfântul Ladislau, toate orchestrate în manieră jazz.

Recitalurile muzicienilor au fost condimentate de intervenţii ale actorilor Pitz Melinda, de la Teatrul Szigligeti, şi Sebastian Lupu, de la Teatrul Regina Maria, care au prezentat bilingv texte despre Sfântul Ladislau prin care care s-au subliniat personalitatea şi importanţa sa istorică, dar şi eforturile sale de integrare şi conectare a comunităţilor.

"Sperăm ca fiecare persoană din public, indiferent de etnie, să simtă că evenimentul i se adresează", declara înainte de începerea evenimentului Nemes István, directorul de programe al centrului cultural Posticum, organizator al spectacolului.