Vineri după amiază, cu începere de la ora 15, PPMT a organizat o serie de manifestări dedicate împlinirii a 135 de ani de la naşterea poetului Ady Endre, care au strâns în Parcul Traian o asistenţă de aproximativ 150 de persoane. A fost prezent europarlamentarul Tokes Laszlo şi, invitat de onoare, fostul preşedinte al Ungariei, Szuros Matyas.

La festivităţi nu a participat niciunul dintre reprezentanţii UDMR Bihor, iar PPMT a făcut paradă cu toţi cei 9 candidaţi angajaţi în cursa pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, care au stat în permanenţă în dreapta lui Tokes.

În discursul său, fostul episcop reformat a punctat, fără excese, importanţa operelor poetului, care dăinuie în spiritul naţional din comunităţile maghiarilor de pretutindeni, actorul orădean Varga Vilmos a recitat o poezie a lui Ady Endre, iar Szuros Matyas, cel care a condus provizoriu Ungaria în perioada 1989-1990, s-a declarat un admirator al lui Ady încă din tinereţe.

După discursul lui Szuros a urmat un alt moment artistic, susţinut de corul bisericesc de la Biserica Reformată Varad Ret, din Oradea, care au interpretat un cântec religios. Festivităţile din Parcul Traian s-au încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia poetului.

Manifestările dedicate de PPMT zilei poetului Ady Endre au continuat la ansamblul Holnaposok, de pe Corso, unde, înaintea depunerilor de coroane, Tokes Laszlo a amintit că gestul municipalităţii orădene de a amplasa grupul statuar care-l reprezintă şi pe Ady a fost marcat şi în presa maghiară. La final, toţi cei prezenţi au intonat imnul maghiarilor de pretutindeni.

Manifestările s-au derulat fără niciun incident, fiind supravegheate discret de Poliţie.