Fostul director al Filarmonicii din Oradea, Sarkady Zsolt Csaba, a fost instalat, luni, în funcţia de subprefect al judeţului Bihor. Membri ai UDMR, formaţiune din care a făcut parte Sarkady, alături de cei ai PDL, au luat parte la o ceremonie fără prea mult fast şi care n-a ţinut mai mult de zece minute. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, preşedintele executiv al formaţiunii, Szabo Odon, vicepreşedintele PDL Bihor, Traian Abrudan, şi secretarul general Mircea Matei.

După ce prefectul Gavrilă Ghilea a citit Hotărârea de Guvern nr. 80 din 5 februarie 2010, cu numirea lui Sarkady, noul subprefect a citit jurământul, apoi a rostit şi un scurt discurs. „În ultimii 20 de ani, eu cred că cel mai important lucru al României, instaurarea democraţiei, s-a realizat. Acum este timpul să trecem la instaurarea statului de drept, prin care au egalitate în faţa legii toţi cetăţenii", a spus Sarkady, precizând că are drept scop şi creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile publice.

Gavrilă Ghilea a spus, la rândul său, că e convins că tinereţea şi elanul care îl caracterizează pe noul subprefect va duce la o eficienţă sporită în instituţie.

Sarkady Zsolt, absolvent al unei facultăţi de drept din Ungaria, a fost numit la conducerea Filarmonicii de Stat cu patru ani în urmă, fiind contestat vehement de angajaţi, din numeroase motive, de la favorizarea unor angajaţi de etnie maghiară în detrimentul etnicilor români până la recenta sa decizie de a reduce la un sfert norma de lucru a coriştilor. Sarkady şi-a dat demisia din funcţia de manager al Filarmonicii la finalul lunii iulie 2009.

Fostul subprefect Claudiu Pop a fost revocat din funcţie săptămâna trecută. Cealaltă funcţie de subprefect e ocupată de Cristian Bitea.