Creduli, mulţi dintre bihoreni şi-au lăsat în ultimii ani ochii pe mâna unor aşa-zişi specialişti care au venit la ei în sat ori la locul de muncă şi i-au "vrăjit" cu oferte de consultaţii gratuite şi ochelari ieftini. În final, însă, clienţii au ajuns să plătească mai mult decât dacă apelau la un cabinet oftalmologic şi s-au trezit cu ochelari cu care nu văd cu nimic mai bine...

Optică nesănătoasă

Un adevărat fenomen al înşelătoriei sperie cabinetele de optică medicală. De circa 2-3 ani, prin toată ţara se plimbă mai multe firme, neavizate de Direcţiile de Sănătate Publică, ce practică aşa-numita Optică Mobilă. Fraierind primăriile, conducerile instituţiilor şi şcolilor că demersul lor face parte din campanii naţionale de protejare a vederii, presupuşii specialişti se instalează în cămine culturale, pe coridoare sau oriunde găsesc un colţ liber şi măsoară gratuit dioptriile celor atraşi de mirajul unor consultaţii gratuite şi de posibilitatea plăţii în rate a ochelarilor.

"Toate consultaţiile, inclusiv cele de măsurare a dioptriilor, sunt activităţi medicale conexe şi se pot desfăşura numai în cabinete special amenajate. Ochelarii nu sunt altceva decât proteze medicale. Mai mult, medicina ambulantă este interzisă în România", spune unul dintre medicii înscrişi în Asociaţia Opticilor din Bihor, organizaţie care se înfiinţează tocmai pentru a lua atitudine împotriva şarlatanilor.

Reţete în orb

În ultima perioadă, la oftalmologii şi optometriştii autorizaţi au apelat zeci de bihoreni care s-au ales cu ochelari prescrişi greşit. "La acea măsurătoare, indivizii respectivi pot da doar o valoare aproximativă a dioptriilor, de multe ori greşită. Şi asta pentru că aparatul specific, numit dioptron, trebuie să fie corect calibrat şi periodic verificat, nicidecum hurducat prin toată ţara. În plus, la aceste aşa-zise consultaţii nu se pot descoperi eventualele probleme care se ascund în spatele dioptriilor, precum cataractă, glaucom, diabet...", spune un specialist.

Cum mulţi dintre bihoreni probabil nu ştiu că şi la cabinetele autorizate consultaţiile sunt fie gratuite, fie oferite bonus la comanda ochelarilor, se lasă uşor convinşi de "medicii ambulanţi". Şi, culmea, de multe ori plătesc mai mult decât ar face-o la cabinetele autorizate. Naivii achită pe loc avans, fără a primi bon fiscal, iar restul prin curierat la primirea ochelarilor. Toate astea fără a primi, însă, nicio garanţie.

Chiar dacă oftalmologii susţin că practica există de multă vreme, DSP Bihor a luat act de ea abia la sfârşitul săptămânii trecute. "Vom analiza cu atenţie sesizarea şi vom încerca să găsim metode să-i descoperim şi să-i amendăm. Este mai greu să dăm de ei din moment ce nu figurează în Registul Unic al Cabinetelor Medicale", spune Daniela Rahotă, directorul instituţiei. Între timp, cei care au căzut în capcană rămân şi cu banii luaţi, şi cu sănătatea ochilor în pericol...