Pentru a noua oară consecutiv, în prima duminică a lunii septembrie, Parcul Maria din Salonta va găzdui Festivalul Sarmalelor atât pentru a sărbători comunitatea românească din oraş, cu bucate tradiţionale ce vor fi preparate de opt echipe de bucătari, cât şi pentru a ajuta, ca de obicei, persoane aflate în nevoie ori în suferinţă.

Organizat de familiile Rodica şi Ioan Sala, Ramona şi Ovidiu Buz şi Dumitru Neniu, Festivalul Sarmalelor va „produce” în acest an 15.000 de sarmale, din care 8.000 de către echipa bucătăreselor voluntare din Salonta, iar celelalte de echipele comunelor Avram Iancu, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca şi Tulca, precum şi de una a restaurantului Millenium din Salonta.

Chiar dacă sarmalele sunt oferite în mod gratuit pofticioşilor, organizatorii pun la bătaie bilete de tombolă, urmând ca banii strânşi din vânzarea acestora să fie oferiţi pentru ajutorarea a două fete, grav bolnave – Gabriela Şandor şi Maria Moşincat. Premiile tombolei sunt asigurate de agenţi economici din Salonta şi constau în scule, mobilier, dar şi un echipament sportiv semnat de legendarul portar al Stelei, Helmuth Duckadam, care va participa, ca de obicei, la eveniment.

La Festivalul Sarmalelor va fi oferit şi un spectacol folcloric, susţinut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, ansamblurile Ardeleana (din Tulca), Cununiţa (Mădăras), Mărţişorul (Avram Iancu). Codrenii Beiuşului (Roşia), Zestrea Buduresii (Budureasa) şi de soliştii Margareta Mihocaş, Andrada Tulvan, Andrada Crăciun, Sandu Condoroş şi Vlad Ştef, precum şi de Ansamblul profesionist Crişana.

Tot ca de obicei, Festivalul Sarmalelor se va încheia cu un foc de artificii.