Biroul de presă al Universităţii din Oradea a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că şase facultăţi funcţionează fără prodecani. Este vorba de facultăţile de Drept, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (IRISPSC), Medicină şi Farmacie, Ştiinţe Socio-Umane şi Protecţia Mediului.

Mandatul fiecărui prodecan orădean a expirat acum, iar rectorul Cornel Antal i-a numit provizoriu pe funcţii pe cei care pot să mai ocupe aceste funcţii. Unor prodecani nu li s-au putut, însă, prelungi mandatele. Asta pentru că fie erau incompatibili, fie au atins vârsta de pensionare, legea interzicându-le să mai deţină funcţii de conducere în această situaţie.

Prodecanul Facultăţii de Drept, Cristian Miheş, a renunţat la această funcţie, preferând-o pe cea de şef al Departamentului Drept şi Ştiinţe Administrative, iar prodecanul de la IRISPSC, Lia Pop, a demisionat, alegând funcţia de senator. Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică nici n-a avut prodecan din 2008 încoace, funcţionând doar cu decan şi secretar ştiinţific.

Facultatea de Medicină şi Farmacie avea trei prodecani, iar acum nu mai are niciunul. În timp ce Florian Bodog a ales funcţia de senator, iar Gheorghe Mermeze a atins vârsta de pensionare, Simona Bungău a fost nevoită să demisioneze, pentru că se afla în incompatibilitate. Soţul său, Constantin Bungău, este decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, iar din 30 martie va fi şi ordonator de credite al Universităţii, adică un fel de rector interimar. Legea interzice universitarilor care au funcţii de conducere să mai aibă rude cu funcţii de conducere în aceeaşi universitate.

Prodecanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Mintaş, a fost numit decan interimar, la fel ca Adrian Hatos, prodecanul de la Socio-Umane. Cel de-al doilea prodecan de la Ştiinţe Socio-Umane, Ioan Sabău, a împlinit vârsta de pensionare.