Epidemia de pestă porcină africană se extinde în județ. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunțat că au fost identificate șase noi focare de PPA la porcii domestici, în gospodării din șase localități, din care patru sunt situate în nordul județului.

Cele șase focare au fost descoperite în gospodării din Sălacea (în satul centru de comună), în Valea lui Mihai, în satul Petreu (comuna Abrămuț), în Cadea (aparținând de orașul Săcueni), în Girișu de Criș și în satul Calea Mare (comuna Lăzăreni).

Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns, astfel, în județul Bihor la un total de 28, a precizat DSVSA Bihor printr-un comunicat dat publicității luni.

Potrivit acestuia, specialiștii din cadrul instituției au luat imediat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

Pe de altă parte, au fost descoperite și două cazuri noi de pestă porcină africană la mistreți, pe fondurile de vânătoare 50 Gepiș și 43 Bucuroaia, numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA urcând în prezent la 16.

Potrivit regulilor sanitar-veterinare, toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au fost în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii sunt despăgubiţi de stat.