Anual, fundaţia Habitat pentru Umanitate construieşte în Săptămâna Mare Casa de Paşti, adică locuinţa ridicată în cinci zile, cu sprijinul voluntarilor. De data aceasta, bihorenii au construit o locuinţă tip triplex, adică una mai mare şi două mai mici, aflate toate sub acelaşi acoperiş.

După ce luni dimineaţa voluntarii care au venit să lucreze la construirea Casei de Paşti au găsit o fundaţie goală, vineri, la plecare, au lăsat în urmă câte o locuinţă pentru trei familii. Şi prieteni cărora le-au schimbat viaţa.

Vineri, la ora prânzului era o mare forfotă în jurul Casei de Paşti, toată lumea făcea curăţenie, aranja şi făcea pregătiri pentru ceremonia de inaugurare a locuinţelor. Printre cei prezenţi la eveniment au fost Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor, Gheorghe Costin, viceprimarul Beiuşului, Adrian Ciorna, fondatorul Habitat pentru Umanitate Beiuş, Marcel Coroiu, preşedintele Habitat, Mircea Jurcan, directorul asociaţiei, primari din localităţile în care Habitat a construit locuinţe, consilieri locali, directori ai unor instituţii publice, reprezentanţi ai partidelor politice, ai altor ONG-uri cu care Habitat colaborează şi nu în ultimul rând voluntarii care au construit casa împreună cu beneficiarii proiectului şi apropiaţii acestora.

Ceremonia a fost deschisă cu o rugăciune şi cu o scurtă ceremonie de sfinţire a locuinţelor, după care invitaţii au luat cuvântul pentru a-şi arăta mulţumirea şi recunoaşterea faţă de efortul celor care au contribuit la ridicare Casei de Paşti.

Preşedintele Habitat, Marcel Coroiu, a făcut bilanţul celor 15 ani de activitate Habitat, timp în care peste 1.200 de oameni au fost ajutaţi şi a prezentat planul pentru următorii 5 ani, în care se doreşte ca nicio familie din Beiuş să nu mai trăiască în condiţii improprii, iar Beiuşul să devină primul oraş din România din care a fost eliminată adăpostirea sărăcăcioasă.

"Luni am venit aici să-mi aduc şi eu contribuţia la construirea Casei de Paşti. Am lucrat câteva ore alături de aceşti tineri minunaţi şi am fost profund mişcat de ce am văzut. Acest lucru mă determină acum să afirm public că voi fi întotdeauna de aici înainte un susţinător constant al celor de la Habitat, indiferent în ce funcţie voi fi, pentru că astfel de iniţiative merită cu adevărat susţinute", a declarat la eveniment prefectul Gavrilă Ghilea.

Apoi, voluntarii au înmânat cheile simbolice ale noii locuinţe, câte o Biblie şi flori fiecăruia dintre beneficiari, afirmând că ei, voluntarii, sunt cei care au primit mai mult decât au dat în această săptămână. Corul Lira din Beiuş, dirijat de Remus Lazea, vicepreşedintele Habitat a cântat o priceasnă spre încântarea participanţilor.

Cel mai emoţionant moment a fost când au luat cuvântul beneficiarii proiectului. Familia Mance, în care ambii soţi sunt surdo-muţi, a dorit să transmită un mesaj celor participanţi cu sprijinul Asociaţiei Surzilor din Oradea. "Sunt foarte fericit că în sfârşit avem casa noastră. Am lucrat împreună cu voluntarii toată săptămâna şi am văzut ridicându-se această casă sub ochii mei. Dacă nu eram aici, nu credeam că e adevărat. Vă mulţumim tuturor pentru ce aţi făcut pentru noi şi vă vom purta în rugăciunile noastre!", a explicat prin semne şi cu lacrimi în ochi Ionuţ Mance. El, soţia sa şi cei doi copii, care s-au născut perfect sănătoşi, vor avea de acum o casă cu două dormitoare, un living, o bucătărie şi o baie.

Alte beneficiare ale Casei de Paşti sunt Silvia Lăcătuş şi Catiţa Maioş. Silvia are 25 de ani şi a fost abandonată de mică de mama sa la casa de copii. De ceva timp are un loc de muncă stabil, iar de acum înainte are şi o casă a ei, cu o cameră, o bucătărie şi o baie. Tanti Catiţa e o femeie trecută de prima tinereţe care a rămas fără casă după ce a avut încredere în cine nu trebuia. A luat o fată în chirie, care i-a cerut să-i fie girant unui împrumut bancar pentru a-şi lua o maşină. Fata nu şi-a mai plătit chiria, iar casa Catiţei Maioş a fost luată de bancă. Ani de zile a locuit într-o baracă friguroasă, plină cu şobolani, dar de acum are şi ea casa ei, identică cu cea a Silviei.

"Sponsorii Casei de Paşti fără de care nu s-ar fi putut realiza acest eveniment sunt Lafarge, care a oferit tot cimentul necesar, Fundaţia Vodafone care a participat financiar la realizarea proiectului, Adeplast cu materiale proprii, Grundfos cu două pompe pentru canalizarea întregii zone, Saint-Gobain ce a oferit sistemele pentru realizarea pereţilor, alţi donatori individuali, Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor şi Pap Francisc", se arată într-un comunicat al fundaţiei Habitat pentru Umanitate.