La cererea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), organism ce supervizează doctoranzii din România, dar şi care verifică dosarele de avansare în grad a conferenţiarilor universitari, Universitatea din Oradea a propus o listă cu profesori orădeni care să facă parte din comisiile Consiliului. 

După cum se ştie, CNATDCU trece printr-o perioadă de reorganizare după ce fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a şi dizolvat consiliul general al Consiliului, în ziua în care organismul a stabilit că premierul Victor Ponta şi-a plagiat părţi din lucrarea de doctorat.

Potrivit rectorului Constantin Bungău, în cadrul CNATDCU funcţionează mai multe comisii din care fac parte conducători de doctorat de la universităţile româneşti.

Cei şase universitari orădeni propuşi să facă parte din comisiile CNATDCU sunt Ioan Felea (domeniul de competenţă Energetică), Ioan Horga (Relaţii Internaţionale şi Studii Europene), Gheorghe Constantin Ionescu (Inginerie Energetică), Vasile Marcu (Educaţie Fizică şi Sport), Ioan Simuţ (Filologie), Barbu Ştefănescu (Istorie).

"Fiecare centru universitar trebuie să facă propuneri, dar asta nu înseamnă că aceştia vor şi face parte din Consiliu", a explicat rectorul, miercuri, într-o conferinţă de presă. Întrebat în baza cărora criterii au fost, însă, stabilite numele de pe lista de propuneri, Bungău a spus că au existat două condiţii: cadrul didactic propus să fie conducător de doctorat şi să-şi dorească să fie membru în comisiile CNATDCU. "Nu mulţi îşi doresc. Trebuie să mergi des la Bucureşti, iar indemnizaţia e mică", a spus Bungău.

Astfel, rectorul a lăsat să se înţeleagă că universitarii orădeni nu au vrut să fie membri ai acestor comisii, fiind propuşi strict cei care şi-au dorit acest lucru şi care au îndeplinit minima condiţie de a fi conducători de doctorat. Iar ca Universitatea să aibă cât mai multe şanse de a avea reprezentanţi în CNATDCU, s-a profitat de lipsa criteriilor clare şi nu s-a mai făcut o selecţie a universitarilor care vor să meargă la Bucureşti.