Vineri după amiază, la ora 16, a expirat termenul în care aspiranţii la funcţia de rector al Universităţii Oradea şi-au putut depune candidaturile pentru a ocupa această funcţie. Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Universităţii Orădene, în final, şase cadre didactice şi-au depus dosarele pentru a intra în cursă.

Este vorba despre actualul ordonator de credite, adică un fel de rector interimar, Constantin Bungău, liderul sindical Gheorghe Constantin Ionescu (care a mai candidat la alegerile din februarie), lectorul universitar Mircea Adrian Chiriac şi profesorii Ioan Felea, Ioan Horga şi Alexandru Ilieş.

Potrivit calendarului aprobat de Senatul Universităţii în şedinţa din 26 martie 2012, primul tur de scrutin pentru alegerea rectorului va avea loc luni, 23 aprilie 2012, între orele 8 şi 18, în Sala de Jocuri Sportive a instituţiei.

După cum se ştie, reorganizarea alegerilor este necesară după ce ministrul Educaţiei a refuzat să-l confirme pentru un nou mandat de rector, pe Cornel Antal, cel care a câştigat alegerile pe funcţie în luna februarie, din pricina faptului că a candidat pentru un mandat provizoriu, mai scurt, de 3 ani şi 4 luni.

Ministrul Cătălin Baba a invocat faptul că, dat fiind că nu reglementează mandatele provizorii, legea nici nu-l permite. Antal nici nu putea candida pentru un mandat plin, întrucât a ocupat această funcţie vreme de 4 ani şi 7 luni.

Provizoriu, locul lui Antal a fost luat de decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Constantin Bungău.