Într-o tabără de cinci zile în Munţii Pădurea Craiului, 20 de tineri au făcut cunoştinţă cu viaţa rurală dintr-un sit Natura 2000. Cu bani de la Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bihor, Asociaţia "Gata oricând" i-a dus pe tineri în mijlocul naturii ca să facă cercetări sociologice. Mai precis, să afle în ce măsură sătenii ştiu că locuiesc în Situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului şi ce cred despre oportunităţile şi restricţiile pe care le presupune viaţa de zi cu zi într-o arie protejată.

"Din primele analize realizate pe chestionare reiese că numărul celor care nu ştiu că locuiesc într-un Sit Natura 2000 este încă destul de ridicat", spune coordonatorul proiectului, Vlad Barbu. În plus, majoritatea localnicilor cred că situl le aduce dezavantaje, împiedicând dezvoltarea economică a zonei prin îngrădirea exploatării resurselor ei naturale.

"Şi totuşi, există şi oameni informaţi ce au sesizat oportunităţile pe care conservarea naturii le poate oferi pentru dezvoltarea turismului", a mai spus Vlad Barbu. Aceştia sunt deschişi faţă de iniţiative precum dezvoltarea turismului, dar nu ştiu care ar fi acestea.

Tinerii au mai observat că în multe localităţi, îndeosebi în Gălăşeni, Zece Hotare, Roşia şi Damiş, comunităţile sunt îmbătrânite, iar oamenii renunţă la modul de viaţă tradiţional.

În cele cinci zile de tabără, tinerii participanţi au aflat şi despre viaţa sălbatică din Pădurea Craiului, au cules plante medicinale, au învăţat ce înseamnă lumea carsturilor de suprafaţă şi cum se construieşte un adăpost, pentru situaţii neprevăzute, în pădure.

În septembrie, în cadrul aceluiaşi proiect, alţi tineri din Oradea vor participa la cea de a doua ediţie a festivalului tradiţional "Straiţa plină", ce are loc în comuna Roşia. Preşedintele ONG-ului, Paul Iacobaş, speră că tinerii implicaţi în proiect vor forma un grup de iubitori ai naturii care vor face voluntariat în aria protejată.