Cu coasele lor de acasă, patru săteni din comuna bihoreană Roşia au fost în weekend în Slovenia, unde au participat la Campionatul European de Cosit Iarba, un concurs organizat periodic de o reţea de primării europene. Bihorenii au ajuns acolo graţie unei românce mutate în Slovenia, Magda Năpăruş. "Ea şi soţul ei Gregor ne-au spus de concurs şi ne-au introdus acolo", a explicat Viorel Lascu, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care, alături de primarul din comuna Roşia, Florin Bonca, a "coagulat" echipa de cosaşi.

Cei patru bihoreni, Virgil Gherlea, Radu Duma, Valentin Codrean şi Dorin Zăvoian, au participat la secţiunile individual şi echipă din concurs, având de cosit parcele de 7 metri lăţime şi tot atâta lungime la proba individuală, respectiv de 10 metri lăţime şi 25 lungime la proba de echipe.

"Ne-au lipsit experienţa şi o coasă mai lungă", au povestit cosaşii luni, pentru BIHOREANUL. Din cele 11 echipe înscrise în concurs, ei au avut cele mai scurte lame de coase. "Lamele lor erau de 130 de centimetri lungime, ale noastre doar de 90", spune cu năduf şi primarul Bonca. Totuşi, e mândru tare de sătenii lui, care, pentru prima oară în viaţa lor, au cosit contra cronometru. "Noi n-am mai fost la niciun concurs de cosit, numa' la noi în Roşia am cosit", a spus unul din "sportivi". Cu toate acestea, echipa românească a ocupat locul 4 în concurs, din totalul de 11 echipe.

Echipa e hotărâtă să mai participe la astfel de concursuri, mai cu seamă că a şi primit deja două invitaţii la concursuri similare din Bosnia-Herţegovina şi Serbia.

"Aceste concursuri sunt susţinute de reţeaua internaţională a parcurilor naturale. Cositul manual trebuie susţinut, pentru că nu afectează animalele, nu poluează", a mai spus Vio Lascu.