Călătorii care ajung în sătucul Delani se crucesc! La fel ca în satele şi oraşele din Italia, aproape fiecare casă din aşezarea de lângă Beiuş are un sfânt protector, a cărui icoană veghează pe faţada casei.

Ideea i-a aparţinut preotului ortodox Ionel Ţoţa, care a bătut cu mâna lui în cuie fiece icoană. Localnicii nu i-au înţeles gestul, dar din pioşenie ori jenă i-au dat ascultare. Până la urmă, icoanele nu-i încurcă cu nimic...

"În casă, nu în drum!"

Casele din Delani au început să fie pavoazate cu sfinţi din duminica de Rusalii a anului trecut. "După slujbă, părintele o venit personal şi le-o pus. Io m-am şi mirat, că doară erau Rusaliile", povesteşte Firanda Lezeu (foto), care trăieşte în Delani de peste 76 de ani. Cu sinceritatea specifică bătrânilor de la ţară, recunoaşte că n-a acceptat din prima dorinţa parohului. "I-am zis: Părinte, nu vă supăraţi, puneţ-o înlontru, că acolo trabă să ne rugăm, nu în drum. O zis că nu, numa’ afară".

Tanti Firanda n-a înţeles nici de ce preotul i l-a fixat pe casa ei tocmai pe Sfântul Calinic de la Cernica, călugăr şi ctitor de biserici din secolul XVIII, de care ea nici n-a auzit. "I-am mai zis că am eu în casă icoane mai frumoase, cu Maica Domnului, cu Iisus, da’ n-o vrut". Ca să nu-l supere, a lăsat totuşi după el, aşa că Sfântul Calinic, cât de străin o fi fost el, i-a rămas pe casă...

Modă de Italia

La fel ca nană Firanda, nici alţi localnici nu ştiu de ce a umplut părintele satul de icoane. "Numai el poate explica. Probabil c-o văzut el ceva în lume, că-i umblat prin tătă Europa", îşi dă cu părerea un localnic. Şi a nimerit-o: obiceiul icoanelor agăţate pe faţadele caselor este specific satelor şi oraşelor din Italia, o ţară catolică unde oamenii cred că fiecare gospodărie şi familie trebuie să aibă un patron sacru, un sfânt protector care să-i ferească de necazuri.

Că acelaşi model l-a copiat părintele Ţoţa reiese şi din faptul că pentru enoriaşii ce poartă nume de sfinţi a ales icoane reprezentative. "O am pe Sfânta Daria, aşa o cheamă pe fetiţa mea mai mare", zice Nicolae Bonchiş, care n-a priceput vrerea preotului, dar i-a dat ascultare: "Vă zic sincer: eu am fost de 4-5 ori în biserică în viaţa mea, dar nici n-o combat. Dacă părintele aşa a vrut...". Unde mai pui, adaugă el, că preotul e om de ispravă: "Cunosc destui, dar tare rari sunt oamenii dedicaţi bisericii cum e dânsul".

De altfel, niciun localnic nu are să-i reproşeze ceva părintelui care slujeşte în sat de vreo 15 ani. Şi care, deşi nu locuieşte între ei, ci la Oradea, are o bună reputaţie în Delani.

Orice, dacă e pe gratis!

Alţi săteni au avut o singură întrebare când preotul le-a bătut icoanele în cuie: îi costă ceva "minunea" sau ba? "Io i-am zîs: dacă nu ne cere bani, să pună ce-a vrea pă casă, că nu mă-ncurcă", recunoaşte un bărbat. Aşa se face că aproape toate cele 90 de gospodării au câte un sfânt expus pe peretele de la stradă, excepţie făcând, paradoxal, doar cele câteva familii de greco-catolici, plus "pocăiţii". Oricum, nici popa, nici vecinii nu s-au supărat pe ei.

Părintele Ţoţa a pus şi pe gardul bisericii 50 de icoane, fiecare element având câte una ce reprezintă un sfânt ortodox. Pe lângă acestea, a ridicat şi 14 troiţe, câte una pentru fiecare oprire făcută de Iisus pe drumul Golgotei, înaintea răstignirii. "În Joia Mare facem Drumul Crucii şi ne oprim cu părintele să ne rugăm la fiecare troiţă", explică baciul Petrică, unul dintre bătrânii satului bucuroşi că preotul le-a făcut atât de multe fără să le ceară niciun ban pe lângă contribuţia anuală. "Icoanele şi troiţele, toate câte le vedeţi, le-a plătit părintele", zice bătrânul.

De ce le-a făcut, părintele n-a vrut să lămurească BIHOREANULUI, fie pentru a respecta porunca episcopului Sofronie de a nu vorbi cu jurnaliştii, fie pentru a nu-şi ridica în cap mai-marii fiindcă a semănat un obicei catolic între ortodocşi. Deşi, până la urmă, sfinţii de pe case nu pricinuiesc nimănui vreo supărare...


MINUNE LA DELANI
Icoană izvorâtoare de mir

În urmă cu 6 ani, biserica ortodoxă din Delani a fost loc de pelerinaj între credincioşii ortodocşi, după ce preotul Ţoţa şi enoriaşii au dat sfară că aici a avut loc o minune: dintr-o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus ar fi izvorât mir. Potrivit relatărilor de pe site-urile ortodoxe, mirul ar fi curs din piciorul stâng al Mântuitorului la sfârşitul vecerniei din ajunul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ulterior, la Naşterea Maicii Domnului şi de Ziua Sfintei Cruci, minunea s-a repetat, susţin localnicii, aşa că biserica din Delani a început să aibă căutare între credincioşi din zonă dornici să se roage la o icoana făcătoare de minuni.