Ce stat toată ziua online, cu status mişto şi cu sute de activităţi în mediul virtual? Asemenea lucruri sunt banale pentru orădeanul Vlad Lazăr. Mult mai interesante i se par puştiului reacţiile chimice, fizica sau biologia.

Licean într-a IX-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Vlad a luat locul II la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe. N-a fost nici pe departe uşor, deoarece pentru a câştiga a trebuit să ştie la perfecţiune toate cele trei materii. Şi le-a ştiut!

Chimie-lover

Fire timidă, lui Vlad trebuie să-i scoţi cuvintele cu cleştele. Are o performanţă cu care puţini se pot mândri, iar el abia că vrea să amintească despre ea. De parcă n-ar fi ceva cu ce să se laude...

Din clasa a VII-a, de când învaţă chimia, Vlad recunoaşte că l-a sedus. Nu i se pare deloc ieşit din comun să iubească atât de mult o materie pe care cei mai mulţi colegi o văd din cale-afară de plictisitoare şi grea.

A decis să profite de pasiunea lui faţă de chimie, dar şi pentru alte materii reale, şi să o valorifice la competiţii. Când era în clasa a VIII-a, adolescentul s-a calificat la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori. Concursul a avut loc în luna august, astfel că vacanţa lui de vară a însemnat în mare parte doar învăţare. Mai ales că i se cerea mai mult decât i s-a predat, până atunci, la şcoală. "A trebuit să ştiu şi anatomie de clasa a X-a, iar pentru fizică am învăţat şi astrologie", precizează Vlad.

Pregătire după pregătire

La faza naţională, gojdistul a luat locul doi, ceea ce l-a făcut membru în lotul naţional de ştiinţe. După două săptămâni de pregătire la Bucureşti, a susţinut trei teste, în urma cărora au fost selectaţi cei mai buni şase elevi din lot. Aceştia urmau să reprezinte România în lume, la faza internaţională.

11 Pogan.jpgÎşi dorea să fie printre ei, aşa că şi-a dedicat tot timpul liber învăţăturii. Ba nici la şcoală n-a mai prea dat. "Din septembrie până în decembrie cred că am mers la şcoală, cumulat, vreo două săptămâni", povesteşte Vlad. Dar n-a fost etichetat drept chiulangiu, căci toţi profesorii săi ştiau că el, de fapt, e cu burta pe carte. "E un copil excepţional, tot timpul a învăţat bine. Suntem foarte mândri de el, mai ales că e polivalent. Cred că cel mai simplu îl descriu ca fiind o minte luminată într-un copil complex", spune despre Vlad profesoara sa de biologie, Mioara Pogan (foto).

Efortul i-a fost răsplătit, căci s-a calificat printre cei şase internaţionali. A urmat încă un stagiu de pregătire în Capitală, cu profesori universitari, iar la începutul lui decembrie s-a pregătit de drum...

Cam uşor...

Olimpiada a avut loc între 2 şi 11 decembrie, în Baku, Azerbaidjan, şi la competiţie s-au prezentat 216 elevi din 49 de ţări. Probele au fost trei la număr, prima fiind un test-grilă, cu 30 de întrebări, iar a doua una teoretică, în care elevii au avut de soluţionat mai multe probleme. "Nici nu ştiu exact câte probleme au fost, pentru că fiecare avea numeroase subpuncte", explică Vlad. Ambele probe au durat câte trei ore, însă orădeanul zice că n-au fost grele. "Dificultatea lor a fost medie spre dificilă. Mă aşteptam la mai greu...". Ultima probă a fost cea mai lungă şi mai solicitantă, căci s-a desfăşurat pe echipe şi a durat cinci ore.

Câteva zile mai târziu s-au anunţat rezultatele, iar Vlad a aflat că a câştigat argintul. N-a sărit în sus de bucurie, fiind din fire mai introvertit, dar a răsuflat mulţumit. "Ştiam că am făcut nişte greşeli, nu puteam fi primul", spune el. Oricum, cel mai mult a contat faptul că efortul i-a fost răsplătit. N-a primit premii în bani, dar s-a ales cu o diplomă şi o medalie, care-i vor fi prilej de mândrie toată viaţa.


MAI DEPARTE
Olimpiadă după olimpiadă

Faptul că a câştigat un premiu important nu-l face pe Vlad Lazăr să se oprească. Vrea mai mult de la el, aşa că şi-a programat deja participarea la numeroase competiţii. Sâmbătă, de pildă, are faza judeţeană la olimpiada de engleză, iar peste o săptămână are două concursuri similare, la fizică şi la chimie.

Spune că nu este un tocilar, pentru că nu învaţă non-stop. "E relaxant să învăţ. Nu mă forţez, citesc în pat, şi nici nu pierd nopţile stând pe carte", explică Vlad. Ba mai mult, are vreme şi pentru alte hobby-uri: dezbaterile şi cântatul la chitară. "Sunt membru într-un cerc de dezbateri, iar de săptămâna următoare am de gând să reiau cursurile de chitară pe care le-am întrerupt".