Datele colectate marți după-amiază de Inspectoratul Școlar Județean Bihor arată că 39% dintre cadrele didactice din județ sunt încă în grevă, iar din totalul angajaților învățământului bihorean, 37% protestează.

„Trendul este descrescător în județ. Dacă în primele zile de grevă procentul celor care protestează scădea cu câte un procent, acum se reduce cu 3-4% zilnic”, a declarat șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, pentru BIHOREANUL.

Este explicabil de ce angajații din învățământ ies din grevă: fiecare zi de protest prelungește perioada în care profesorii nu vor primi salariu. Pe durata grevelor, angajații au contractul de muncă suspendat, ceea ce înseamnă că nu lucrează, dar nici nu sunt plătiți.

Pe de altă parte, există încă unități de învățământ unde angajații nu cedează. Potrivit lui Abrudan, un număr mare de greviști au „2-3 grădinițe” din Oradea, printre care Grădinița 30 și cea cu numărul 54, dar și Colegiul Național Emanuil Gojdu, unde 83% dintre angajați încă protestează.

De asemenea, peste 80% dintre angajații Colegiului Național Samuil Vulcan Beiuș sunt încă în grevă.

Unii cedează, alții se alătură

Liderul Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Flaviu Zancu, spune însă că zilnic, pe lângă persoane care ies din grevă, sunt și profesori care se alătură protestului. „Colegii noștri s-au simțit și au fost jigniți de președintele Klaus Iohannis, când a declarat că le-a dat tot ce au cerut, și a fost momentul în care mulți au decis să intre în grevă, deși până atunci nu au protestat. Alții au cedat, din cauza presiunilor din partea directorilor și a inspectorilor școlari, sau pentru că s-au schimbat regulile în timpul jocului”, a declarat Zancu pentru BIHOREANUL.

Președintele SLÎ Bihor s-a referit la modificarea Legii dialogului social, făcută pe 24 mai, și care acum prevede că perioada de grevă nu se mai contabilizează la vechime, ceea ce îi afectează pe profesori care ar trebui să susțină examene de grad, cu condiții de perioade fixe de vechime.

De asemenea, potrivit lui Zancu, au renunțat la grevă și angajați care au și soții sau soțiile în învățământ. „M-a sunat un coleg, el este portar, soția lui îngrijitoare la o unitate de învățământ. După 9 zile de grevă, au pierdut o treime din venituri. Împreună câștigă lunar 4.500 de lei, dacă deja rămân doar cu 3.000 de lei riscă să nu mai aibă ce pune pe masă”, a mai declarat șeful SLÎ Bihor.

Chiar și așa, a spus el, raportat la numărul total de sindicaliști din Bihor, 6.500, numărul greviștilor se menține ridicat: 2.996 de persoane.

„Fără dubiu, greva continuă în această săptămână”, a mai spus Zancu, arătând și că sindicaliștii din Bihor ar putea merge vineri la un protest care ar urma să aibă loc în București.

Fără examene de competențe?

La nivel național, procentul greviștilor din totalul angajaților din învățământ depășește 52%, după cum a anunțat marți ministrul Educației, Ligia Deca.

Oficialul a mai spus că vineri se va lua o decizie privind examenele naționale și este posibil ca probele de competențe pentru Bacalaureat, programate să înceapă pe 12 iunie, să nu se mai susțină, iar elevilor să le fie echivalate notele din timpul liceului la aceste discipline.

„Eu cred că nu vom fi în această situaţie. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, pentru că începem luni cu probele de competenţe, putem să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele de pe parcursul gimnaziului (n.r. liceului) la materiile corespunzătoare. Nu cred că este o soluţie ideală, în sensul în care cred că elevii trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual, însă, dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluţii pe care le-am mai testat deja şi care sunt funcţionale”, a declarat Ligia Deca, potrivit news.ro.

Ea a mai spus că nu își doreşte prelungirea perioadelor de examen: „Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii”.

Ministrul a mai spus și că orele pierdute acum ar putea fi recuperate în toamnă, astfel încât anul școlar să nu se prelungească după 16 iunie, data când se vor finaliza cursurile. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!