Oricât ar fi de greu de crezut, un oraş cu 25.000 de locuitori, ceva mai măricel ca Salonta sau Marghita, trăieşte în Ungaria aproape exclusiv de pe urma turismului. Hajduszoboszlo a ajuns chiar la performanţa de a avea cam tot atâtea locuri de cazare câţi locuitori.

De-a lungul timpului, ungurii şi-au construit aici cel mai mare complex balnear din Europa, cu un aquapark cu tobogane de toate mărimile, un "palat" de apă, cu băi moderne şi tratamente de tip SPA, dar şi cu băi termale curative.

Ce nu ştiu ungurii, însă, este să se oprească. Vrând să-şi extindă oferta, autorităţile din Hajduszoboszlo au ajuns să-şi îndrume turiştii şi spre munte, tocmai la Vadu Crişului.

Vadu ţinteşte sus

Primăria Vadu Crişului a câştigat un proiect european, împreună cu cea a oraşului Hajduszoboszlo, prin care încearcă să atragă cât mai mulţi turişti la poalele Munţilor Pădurea Craiului. Aici va fi construit un incubator de afaceri, unde vor avea sediul mai multe agenţii de turism. Pe partea ungurească, în apropierea ştrandului de la Hajduszoboszlo, se va construi un centru de informare turistică.

La finalul proiectului, a cărui valoare depăşeşte 550.000 de euro, în ambele localităţi se va deschide câte o agenţie de turism proprie, care va promova atât turismul balnear de la unguri, cât şi pe cel montan din Bihor, unde se pot practica sporturi pe apă curgătoare şi căţăratul pe stânci.

"Vrem să îmbinăm turismul de câmpie, din Ungaria, cu cel de deal şi munte, din Vadu Crişului, pentru a le oferi turiştilor cât mai multe posibilităţi. Deşi suntem lideri de proiect, adică luăm felia cea mai mare a banilor, tot nu ne ajung fondurile ca să ne apropiem de standardele de la Hajduszoboszlo", a spus Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului, la lansarea proiectului, desfăşurată săptămâna trecută în staţiunea maghiară. Şi avea dreptate. Vadu Crişului abia poate asigura cazarea a 300 de turişti, în timp ce vecinii au 24.000 de locuri. Aproape cât toată populaţia oraşului...

Recorduri europene

Profitând de festivitatea lansării proiectului, autorităţile maghiare şi-au prezentat cele mai importante atuuri, care au atras doar anul trecut peste 300.000 de turişti. Tradiţia oraşului datează din 1075, însă, adevărata lui "naştere" s-a produs după 1925, când în timpul unor foraje a fost descoperit un bogat zăcământ de apă termală.

În Hajduszoboszlo, toate drumurile duc spre centru, unde a fost construit cel mai mare complex balnear din Europa. Din el face parte un ştrand în aer liber cu 13 bazine, întins pe 30 de hectare. Cel cu plajă mediteraneană este considerat oficial cel mai mare de pe continent.

Iubitorii de senzaţii tari aleg însă mai degrabă Aquapark-ul cu nouă tipuri de tobogane, înalte de 12 metri. Parcul de distracţii acvatic are şi mini-tobogane, bazinele fiind decorate cu animăluţe şi jucării, după gustul copiilor.

Dintr-o aventură în alta

De anul trecut, cea mai are atracţie a staţiunii a devenit complexul de wellness şi SPA (sana pro aqua, adică sănătate prin apă) Aqua Palace. Aici, turiştii pot în egală măsură să găsească şi distracţie, şi relaxare. La parterul clădirii principale, turiştii pot face o călătorie fantezistă, căci dintr-un bazin în altul atmosfera se schimbă, de la piscina tropicală decorată cu copaci exotici până la baia marină cu decoraţiuni ca pe fundul mării, sau de la baia romană până la cinematograful acvatic dotat cu ecrane LCD.

La primul etaj e lumea copiilor, care se pot răsfăţa în bazine colorate şi decorate cu animale, plus tobogane pe măsura lor. Tot acolo, mamele îşi pot ţine micuţii într-o cameră de odihnă dotată chiar şi cu un spaţiu de schimbat scutece.

Partea de SPA şi wellness este şi ea bine dezvoltată, în complex putându-se face saună, masaj tailandez, fitness şi şedinţe de bronzare artificială. În aceeaşi zonă, cuplurile pot închiria băi private, dotate cu saune. La cel mai înalt nivel, înotătorii se pot întrece într-un bazin uriaş, iar aventurierii pot încerca surf într-un alt bazin, special amenajat. Complexul mai are săli de tenis de masă şi squash, astfel că - dată fiind varietatea ofertelor - nu mai surprinde numărul de turişti înregistraţi încă din primul an, şi anume 250.000, dintre care mulţi români.

Sănătate termală

Hajduszoboszlo nu se rezumă totuşi la agrement, staţiunea devenind şi un centru terapeutic tot mai solicitat datorită complexului Hungarospa, cu trei bazine interioare şi alte patru exterioare. Cu ajutorul apei termale, "aurul fierbinte" din localitate, personalul medical poate oferi 40 de feluri de băi terapeutice. Printre ele, băile cu greutăţi, masajele cu jeturi subacvatice, dar şi tratamente cu nămol sau cu laser. Complexul, care deţine şi un hotel cu restaurant, este vizitat în special de persoane cu afecţiuni ale aparatului locomotor, probleme ginecologice şi dermatologice. Pentru aceştia, apele încărcate cu iod şi săruri funcţionează ca un medicament.

Datorită afluxului mare de vizitatori, Hajduszoboszlo a devenit un centru turistic în toată regula, căpătând supranumele de "Mecca reumaticilor". Şi oferta de cazare e pe măsură, în oraş existând 30 de hoteluri, 24 de pensiuni, 1.500 de locuri în case private şi două campinguri. Deşi nu are clădiri impresionante sau frumuseţi deosebite ale naturii, orăşelul îi invită pe turişti să-l viziteze de la bordul unui mic trenuleţ turistic pe roţi, numit Dotto.

Tradiţie şi show

Pentru o adevărată experienţă ungurească, turiştii pot să-şi programeze o ieşire la Tuba Tanya, un cătun de circa 100 de ani, aflat la câţiva kilometri de Hajduszoboszlo. La fosta fermă a familiei Tuba, tradiţia maghiară e la ea acasă, iar de la sosire oaspeţii sunt îmbiaţi cu un pahar de pălincă pe "târnaţul" casei.

Ferma este formată din mai multe căsuţe care găzduiesc un muzeu etnografic, camere de dormit şi o imensă sală de ospăţ, unde gazdele servesc ele însele muşteriii. La Tuba Tanya, trataţia nu se opreşte la servirea unor alimente tradiţionale precum langos cu slănină sau pulpe de raţă la cuptor, ci oaspeţii sunt invitaţi să descopere tradiţiile şi portul popular unguresc, prin cântece, dansuri şi scenete jucate alături de gazde.

Atmosfera rustică e întregită de formaţia Tuba Rozsa, care cântă la cetere arhaice, şi de demonstraţiile de pocnit din bici ale feciorilor. În final, turiştii pleacă impresionaţi şi mulţumiţi de ospitalitatea maghiară. Căci ungurii au înţeles să-şi folosească orice bogăţie, fie a tradiţiei, fie a naturii. Lucru la care noi, românii, trebuie să recunoaştem, abia începem să lucrăm... 


OFERTĂ VS. PREŢ
Lumea apei

Hajduszoboszlo se află la circa 73 kilometri de Oradea. Accesul la ştrandul exterior costă 1.500 forinţi, adică aproximativ 23 lei. La aquapark, un bilet pentru adulţi este de 2.800 forinţi, adică 43 lei, iar la complexul pentru copii biletul face 1.400 forinţi, adică aproximativ 22 lei. Cel mai nou amplasament al oraşului, Aqua Palace, e accesibil cu bilete de intrare pentru o zi, în valoare de 3.200 forinţi în sezon (circa 50 lei), preţul fiind redus la 18 lei pentru copiii sub 7 ani. Pentru 800 forinţi în plus, adică 12 lei, clienţii au acces toată ziua la centrul de saună, iar pentru alţi 3.600 forinţi (cam 56 lei) primesc un masaj de înviorare cu uleiuri timp de 30 de minute.