A fost scandal, miercuri, pe holurile Parlamentului. Deputatul USR PLUS de Bihor Silviu Dehelean a fost numit "păduche" de deputatul AUR Dan Tanasă, care a devenit agresiv şi a folosit un limbaj grosolan, după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

Păduche şi zero barat

Scandalul s-a petrecut în contextul în care - după şedinţă - Dan Barna şi ministrul Justiţiei, Stelian Ion, au încercat să susţină o conferinţă de presă pe hol, pentru a motiva votul dat pentru desfiinţarea SIIJ. Digi24.ro scrie că deputaţii AUR i-au înconjurat şi au bruiat conferinţa de presă, strigând în continuu la cei doi, astfel încât să nu se mai poată auzi ce declaraţii fac liderii USR. În sprijinul acestora au venit câţiva deputaţi USR PLUS, care au fost interpelaţi cu jigniri de către deputatul AUR Dan Tanasă.

Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean, lider USR Bihor, au intrat în polemică cu deputaţii AUR, dialogul a degenerat, iar la un moment dat unul dintre USR-işti ar fi fost îmbrâncit, arată HotNews.ro.

"Că ce mă, păduche? Cum adică vii tu spre mine să mă ameninţi? Bă, dispari de aici! Nu auzi ce spun? Marş, mă, de aici! Îţi ordon să dispari din faţa mea. Nu mai strica aerul! Îţi ordon să faci paşi înainte!", i-a spus Dan Tanasă lui Silviu Dehelean. "Domnul deputat a venit spre mine, m-a ameninţat. Eu cum trebuia să reacţionez?", a mai spus el.

Unui alt parlamentar al USR-PLUS, Tănasă i-a aruncat că este "papagal", iar liderului deputaţilor USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu, i-a transmis că este un "zero barat".

Pe filmare nu se aude ce spun cei doi USR-işti, însă se vede cum la un moment dat aceştia au renunţat la a mai dialoga cu Dan Tanasă şi au părăsit zona în care se aflau parlamentarii AUR.

Un partid extremist, comportament de nazişti

Silviu Dehelean a reacţionat într-o postare pe Facebook, în care a spus că, dacă "în ultimii 4 ani, în Parlament, ne-am luptat cu infractorii Liviu Dragnea şi gaşca lui", "astăzi un partid extremist, venit din negura istoriei, a dovedit un comportament care ne aminteşte de nazişti".

"Am fost astăzi agresat şi înjurat de un deputat AUR, Dan Tanasă, chiar pe holurile Parlamentului. Motivul? Am reuşit să desfiinţăm Secţia Specială, ceea ce nu le convine celor de la AUR şi PSD", a scris Dehelean pe Facebook.

USR-istul a aruncat "săgeţi" şi către deputatul orădean Mihai Lasca, exclus între timp din AUR pentru că şi-a ascuns trecutul cu probleme penale. "Din păcate, o mână de indivizi, unii dintre ei infractori, aşa cum este cazul deputatului de Bihor, au speculat criza COVID, au călcat pe cadavre şi au intrat în Parlament. Nu democraţia este ameninţată de AUR, ci chiar civilizaţia şi bunul simţ. Avem şi o atenţionare pentru viitor: extremiştii trebuie izolaţi, nu să li se dea tribună pentru a-şi expune mesajele", a scris Dehelean.

Acesta a postat şi un banner cu mesajul "Partidul extremist AUR - o ruşine pentru România şi Europa".

Vezi mai jos întreaga scenă!

De la ce a pornit totul

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, cu 171 de voturi "pentru" şi 136 "contra". Printre amendamentele aprobate se numără unul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a subliniat că nu a fost explicat cui aparţine acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul CSM, o modificare la care AUR se opune. "Nu ne-aţi explicat de unde a venit acel amendament. Grupul AUR nu e de acord cu acel amendament. UDMR zice că vine de la USR. Noi suntem împotriva acelui amendament. Asumaţi-vă amendamentul acela, domnule Barna", a afirmat Simion. 

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat de Senat, for decizional.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, amendamentul privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul CSM a stârnit nemulţumirea specialiştilor din branşă. 36 de procurori şi judecători din Bihor au semnat memoriul "Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!", împotriva "superimunităţii" introduse în proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale, care a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul prevede că, pentru trimiterea în judecată a unui magistrat, este obligatoriu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.