Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat luni răspunsul coordonat al blocului comunitar în scandalul otrăvirii cu neurotoxină a unui fost agent rus şi a fiicei lui în Marea Britanie.  16 ţări membre, între care şi România, plus Marea Britanie, Norvegia şi Ucraina, dar şi Statele Unite, Canada şi Ungaria, au decis să trimită acasă zeci de diplomaţi ruşi.

După cum se ştie, Londra a acuzat Moscova că este "vinovată" de otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, pe 4 martie, la Salisbury, în sudul Angliei. Moscova responge acuzaţiile.

Potrivit Digi24.ro, pe contul de Twitter al oficialului european, mesajul a fost scris şi în limba rusă, ca să fie cât se poate de clar şi pentru Moscova.

"14 ţări membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi. Nu este exclus ca măsuri suplimentare, precum alte expulzări, să fie luate în zilele sau săptămânile următoare. Consiliul European este de acord cu concluzia guvernului britanic, potrivit căreia Rusia este, cel mai probabil, responsabilă (pentru otrăvirea fostului spion rus, n.red.) şi că nu există o alternativă plauzibilă", a declarat iniţial Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Între timp, lista a devenit mai lungă de atât, astfel că numărul ţărilor a urcat la 16. Gestul are scopul de a arăta solidaritatea Uniunii cu Marea Britanie.

Este cea mai mare expulzare de spioni ruşi din istorie, notează Digi24.ro.

România a declarat luni persona non grata un angajat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti şi face parte din valul de ţări occidentale care reacţionează dur după atacul cu armă chimică al Rusiei în Marea Britanie.

La rândul său, preşedintele american a ordonat expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi din Statele Unite, iar un reprezentant al administraţiei americane a declarat că autorităţile ştiu că printre angajaţii ruşi de la Washington mai sunt cel puţin 100 de spioni. 

Potrivit News.ro, Moscova va proceda în baza "principiului reciprocităţii" în răspunsul său la aceste decizii ale Washingtonului şi statelor europene, a declarat luni, citat de agenţiile ruse presă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministerul rus de Externe va analiza situaţia şi-i va prezenta o propunere preşedintelui Vladimir Putin, care va lua decizia finală, a precizat Peskov.