A apărut un scandal cu iz etnic, după ce majoritatea sportivilor din echipa naţională de hochei a României au cântat Imnul Secuiesc, un cântec controversat, la meciul pe care România l-a pierdut în faţa naţionalei Ungariei (2-4), la Campionatul Mondial desfăşurat la Ljubljana (Slovenia).

În tribună cu suporterii Ungariei

În presa centrală au apărut clipuri care arată că atât membrii echipei naţionale a Ungariei, cât şi cei ai echipei României (cu trei excepţii) au stat cu faţa spre tribuna cu fanii maghiari, care intonau Imnul Secuiesc. Nu doar că au ascultat Imnul, ci l-au şi cântat, notează hotnews.ro şi prosport.ro. Merită subliniat că jucătorii naționalei României care au făcut acest gest sunt de etnie maghiară, potrivit Digi24. 

Într-un clip publicat de prosport.ro se vede că trei jucători ai naţionalei României, de etnie română, aleg să rămână la distanţă în acel moment. 

VEZI VIDEO, AICI!

În presă au apărut informaţii şi imagini că ministrul Mediului, Tanczos Barna, a urmărit meciul, desfășurat pe 8 mai, alături de suporterii maghiari, şi nu de cei români. Cu alte cuvinte, că demnitarul român de etnie maghiară ar fi susţinut naţionala ţării vecine. 

Drept răspuns, Tanczos Barna a scris pe pagina oficială de Facebook: "Da! Am fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susţin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Braşov, care au făcut tot posibilul ca să ţină naţionala României în Divizia I, grupa A. Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna şi Braşov care ar fi vrut să asiste la o performanţă istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulţi dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Ştiu că şi-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică". 

UDMR-istul a spus că, de fapt, în tribuna în care a stat la meci se aflau şi suporteri români. "În legătură cu informaţiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câţiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcaţi în tricoul echipei naţionale. Şi, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc", a încheiat Tanczos Barna.

(sursa foto: Facebook, Tanczos Barna)

„O lipsă nerușinată de respect” 

Atitudinea sportivilor români din echipa naţională de hochei a stârnit reacţii în ţară. Unii politicieni români au subliniat că gestul lor a fost unul scandalos. 

"Ca timişorean, înţeleg perfect ce înseamnă să trăieşti într-o comunitate multiculturală şi multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înţeleg şi să tolerez gestul infam al hocheiştilor din naţionala României care au cântat aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc. Este un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România, faţă de români şi faţă de tricolor. Şi sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federaţiei Române de Hochei, Ministerului Sportului şi tuturor celorlalţi factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancţiuni după acest gest incalificabil", a transmis Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. 

"Cine nu respectă România nu are ce căuta în roşu, galben şi albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul! PS: Respect celor trei jucători ROMÂNI care s-au dat la o parte şi nu au participat la această mascaradă!", a încheiat Grindeanu.

Vor fi discuții în coaliție

Şi Marcel Ciolacu, şeful PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a condamnat gestul: "Cred că sunt exagerări care nu trebuie să mai aibă loc pe teritoriul României, după 30 de ani de democraţie, şi toată lumea va trebui să înţeleagă că România şi Europa au intrat într-o altă etapă. Repet, iarăşi aduc contextul războiului, un astfel de context este să vii şi cu astfel de provocări, mi se pare de netolerat. De aceea îl felicit pe domnul Grindeanu pentru poziţia pe care a avut-o public". 

Întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu UDMR în şedinţa coaliţiei de guvernare despre acest incident, liderul PSD a confirmat. "Sunt ferm convins că va fi o discuţie în interiorul coaliţiei. Trebuie să existe respect între noi, şi cred că eu şi colegii mei am arătat acest respect şi UDMR-ului şi celorlalte minorităţi. Nu cred că astfel de lucruri şi astfel de manifestări duc în direcţia corectă”, a declarat Ciolacu, potrivit stirileprotv.ro.

Lui Ciucă i se cere să-l demită pe Tanczos

Şi din tabăra liberalilor au existat poziţii dure legate de incident. Vicepreşedintele PNL, Adrian Cozma, cere demiterea ministrului Mediului Tanczos Barna, spunând că "gestul de duminică este incalificabil".

"INADMISIBIL! Am rămas consternat şi sunt revoltat de ceea ce s-a întâmplat în Slovenia la Campionatul Mondial de Hochei. România a fost umilită şi de jucătorii care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc şi de ministrul Tanczos Barna, care s-a pus la peluza galeriei Ungariei şi a girat acest comportament nedemn şi care nu e o întâmplare. Ne aducem aminte de un alt episod, când acelaşi Tanczos Barna a refuzat să interzică imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea când era preşedinte al Federaţiei şi care a spus: "Vom cânta şi de acum înainte". Este incalificabil gestul de duminică şi măsurile pe care trebuie să le luăm trebuie să fie ferme şi imediate. Cer premierului demiterea ministrului Tanczos Barna din funcţia de ministru. Simbolurile ţării sunt sfinte pentru orice român de orice etnie. Cine nu respectă simbolurile ţării, nu poate face parte din Guvernul României!", a transmis Cozma pe pagina sa de Facebook.

Deputat UDMR: „Nu înțeleg care este problema...”

Şi liderul AUR, George Simion, a condamnat gestul jucătorilor în Parlament, dar a şi spus că ministrul Mediului, Tanczos Barna, "susţine separatismul pe criterii etnice în România". 

Drept răspuns, deputatul UDMR Csoma Botond i-a transmis lui George Simion: "Ştiu că AUR-iştii au o agendă specială, de a crea tensiuni între români şi maghiari. Aţi primit această comandă, poate, de la Moscova, domnu' Simion, că atât ştiţi să faceţi din păcate. (...) Da, spontan, etnicii maghiari din echipa României au cântat şi imnul secuiesc. Care e problema cu chestia asta? Imnul secuiesc există de secole, cum există şi Ţinutul Secuiesc. Nu înţeleg care este problema cu chestia asta. Nu a fost un mesaj de jignire la adresa României sau la adresa românilor. Mai terminaţi cu prostiile astea, să creaţi tensiuni artificiale între români şi maghiari. Aţi primit de la Moscova această poruncă, să faceţi asta, domnul Simion? Aveţi o agendă ascunsă? Să vă fie ruşine", a fost replica liderului deputaţilor UDRM, Csoma Botond.

Imnul secuiesc a fost pe vremuri interzis în România, dar este foarte cunoscut în Transilvania şi devenit o expresie a sentimentului de apartenenţă al secuilor. În Oradea, acesta a fost cântat recent la manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!