Medici din toată ţara au reacţionat dur în spaţiul public, în urma declaraţiilor controversate făcute de medicul pneumolog Flavia Groşan cu privire la tratamentul persoanelor cu Covid. În schimb, pe Facebook părerile sunt radical împărțite, apărând inclusiv curente de solidarizare cu doctorița orădeancă, inclusiv un grup "alături de Flavia Groşan". Unii internauți vor să protesteze luni, 22 martie, în ziua când Groșan este convocată pentru audieri de Colegiul Medicilor Bihor.

De la ce a pornit totul

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat după publicarea pe site-ul national.ro a unui articol - devenit viral pe internet - în care doctoriţa Groşan, proprietara unui cabinet privat, susţine că a vindecat o mie de persoane infectate cu Covid tratându-le cu un banal antibiotic, Claritromicină. 

Între altele, doctoriţa susţine că a vindecat "aproape o mie de pacienţi Covid în diferite stadii", "fără nici o zi de spitalizare", tratând infecţia cu coronavirusul ca pe o "pneumonie atipică", în timp ce "în spitale se fac greşeli uriaşe şi protocolul (n.r. - terapeutic) Covid omoară, de fapt, bolnavii".

Groşan susţine că în spitale ar avea loc multe decese ale pacienţilor Covid deoarece li se administrează oxigen terapeutic, ceea ce ar provoca edeme cerebrale, a susţinut că administrarea Kaletra şi Codeină este "o mare greşeală" şi chiar că ar cunoaşte asistente care au sfătuit pacienţii, contrazicând medicii, să nu ia aceste medicamente.

Reacții printre medici

HotNews.ro scrie că, după ce povestea a apărut în spaţiul public, reacţiile nu au întârziat să apară, mai mulți medici demontând tratamentul folosit de Groșan.

"Trist dacă aţi tratat pacienţi cum aţi zis. Trist că sunteţi pneumolog. Trist că suntem colegi. Şi foarte trist, dacă Societatea Română de Pneumologie şi Colegiul Medicilor din România nu sancţionează aceste derapaje profesionale. Cât despre managementul INSUFICIENŢEI RESPIRATORII ACUTE, aveţi posibilitatea să citiţi în cursul de anul 4, Facultatea de Medicină Generală. Dacă nu aveţi cursul, vi-l pun bucuros la dispoziţie, chiar mă ofer să vi-l desenez, aşa, ca să mă asigur că-l înţelegeţi", i-a transmis medicul Sorin Bivolaru de la Spitalul Militar din Galaţi colegei sale.

Acesta a atras atenţia inclusiv asupra faptului că declaraţiile doctoriţei denotă situaţii de malpraxis. Potrivit acestuia, dacă într-adevăr asistente medicale sfătuiau bolnavii să nu ia un anumit tip de tratament prescris, aşa cum susţinea Flavia Groşan, acest lucru se înscrie la categoria malpraxis.

"Neadministrarea tratamentului, de către un asistent medical, conform FO, scris şi parafat de medicul curant, se încadrează în categoria malpraxis. Dacă cunoaşteţi cazuri de "asistenţi medicali eroi", care nu administrează tratamentul pacienţilor, aşa cum este înscris în FO, vă atrag atenţia că este de datoria dumneavoastră să transmiteţi asta medicilor sefi de secţie, dar na, nu aveţi de unde să ştiţi treburile astea, că lucraţi în privat, nu în spital. Aşa de curiozitate vă întreb, dar nu vă obosiţi să îmi răspundeţi: când aţi îmbrăcat ultima dată un echipament de protecţie antiSARS COV2?".

Luni va fi audiată. Ce spune Flavia Groşan

Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat, astfel că Groşan va fi cercetată de Comisia de Etică pentru afirmaţii nefondate, precum şi pentru afirmaţia că a vindecat bolnavi care, în realitate, au ajuns în stare gravă în Spitalul Municipal după tratamentul ei "miraculos".

Audierea este programată luni, 22 martie, de la ora 14.00.

După ce a aflat că va fi cercetată de Colegiul Medicilor, Flavia Groşan a reacţionat pe pagina de Facebook.

"Vin vremuri grele pe capul meu. Foarte multe cazuri au ajuns în spital cică. De vreo trei ştiu. La fel cum ştiu cum au intrat în spital. Afebrili şi cu saturaţie agreabile şi care după 3 săptămâni tot acolo sunt. Ei, acum nimeni nu-i perfect. Mai sunt şi rateuri în viaţă. Prieteni, ce rateuri am mai dat?", a scris aceasta pe reţeaua de socializare.

Grupuri de susținere pe Facebook

La rândul lor, pe rețelele sociale, internauţii s-au dezlănţuit, inclusiv pe pagina de Facebook a BIHOREANULUI, împărţiţi în tabere pro şi contra. Foarte mulţi îi iau apărarea doctoriței orădence, lăudând-o pentru „curajul” de a spune aceste lucruri.

"Cum s-au panicat toti când un medic a avut curajul sa spună adevarul atâta panica nu am văzut nici in scenariile "rosii"" Felicitări D-na Doctor ...pentru tot ce faceţi şi pentru curaj !!!", arată unul dintre aceste mesaje. "Felicitări!!!!! De asta e medic ca să salveze, nu să distrugă vieţi! Tot respectul pentru acei medici care nu-şi încalcă jurământul pentru bani!", scrie un alt internaut. 

De altfel, a apărut inclusiv un grup public în sprijinul medicului, "Alături de Flavia Groşan", care, până joi dimineaţă, a strâns peste 6.000 de membri. Unii dintre internauţi au scris chiar că vor mege şi ei luni, în ziua audierii la Colegiul Medicilor, să o susțină pe Groșan.

Miercuri seara, Antena 3 a prezentat un interviu cu doctorița Flavia Groșan, în care aceasta a reiterat cele declarate anterior presei online, într-un discurs pe alocuri incoerent, în care a adoptat o atitudine suficientă și superioară, dar a refuzat să ofere multe detalii concrete despre tratamentul său „minune”, afirmând că, dacă acesta va fi făcut public, va fi „distrus”, în special din cauza faptului că este unul ieftin și accesibil.

Vezi mai jos explicaţiile oferite de dr. Flavia Groşan, în interviul pentru Antena3!