În Cluj Napoca au avut loc sâmbătă, la ore diferite şi în zone diferite, două marşuri care s-au lăsat cu scandal.

O actriţă, Oana Mardare, a fost bruscată şi luată pe sus de jandarmi, în timp ce ţipa şi plângea, pentru că se declarase o susţinătoare a comunităţii LGBT la un marş al Noii Drepte.

Tânăra cu pricina participase de dimineaţă la marşul pro-LGBT, unde au fost peste 500 de persoane, iar apoi s-a dus şi la mitingul de susţinere a familiei tradiţionale, organizat de Partidul România Unită, Partidul România Mare şi oganizaţia Noua Dreaptă. Acolo, când pe scenă s-a spus că marşul de susţine a homosexualilor a fost obscen, Mardare a vociferat. Urmarea a fost că tânăra a fost apostrofată de mulţume, aşa că jandarmii au intervenit.

Pentru că femeia n-a vrut să plece de la manifestare, insistând că doreşte să asculte discursurile celor care condamnă comunitatea LGTB, jandarmii au înconjurat-o şi au luat-o pe sus. Mardare a plâns, a ţipat şi a căzut pe jos, dar jandarmii nu s-au lăsat păgubaşi până când n-au ajuns cu ea la dubă, în uralele şi aplauzele celor prezenţi la miting.

Incidentul a fost reclamat de numeroşi clujeni, convinşi că jandarmii nu au procedat corect şi că tânăra nu trebuia luată pe sus cu atâta brutalitate. Alţii spun însă că oamenii legii au făcut exact ce trebuiau să facă, dat fiind că la mitinguri sunt interzise contramanifestările .

De celalată parte, Jandarmeria susţine, printr-o postare tot pe Facebook, că femeia a fost înconjurată de un număr aşa mare de oameni ai legii pentru propria ei protecţie. "Numărul mare de jandarmi din jurul femeii, care a creat imaginea de intervenţie disproporţionată, a fost de fapt o decizie a comandantului acţiunii de protejare a femeii, întrucât o parte dintre manifestanţii prezenţi la adunarea publică, indignaţi de atitudinea persoanei respective, începuseră să se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia şi existând riscul iminent ca femeia să fie agresată fizic", explică Jandarmeria. 

Conform postării, "urmărind doar imaginile prezentate în spaţiul public, intervenţia jandarmilor poate părea disproportionată sau cel puţin lipsită de tact, având în vedere că persoana care provocase incidentul era o femeie, însă analizând întreg contextul, intervenţia jandarmilor a fost una legală şi mai ales oportună".