Propunerea legislativă care elimină din Legea Educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale a fost adoptată marţi, tacit, de Camera Deputaţilor. Iniţiativa aparţine deputatului independent Mircia Giurgiu şi a fost adoptată tacit deoarece termenul pentru dezbatere şi vot final, stabilit iniţial pentru data de 1 mai, a fost depăşit.

Evenimentul a stârnit însă puternice reacţii din partea liderilor UDMR, care ameninţă că, în cazul în care această propunere va trece de Senat, Uniunea este dispusă să iasă de la guvernare. Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.

Vicepremierul Marko Bela a declarat că adoptarea iniţiativei "demagogice şi ultranaţionaliste" dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia. "În ceea ce priveşte problema Istoriei şi Geografiei, aceasta a fost deja tranşată prin Legea învăţământului şi atât Guvernul, cât şi coaliţia majoritară susţin formula adoptată în Legea învăţământului. Faptul că a trecut o astfel de iniţitivă demagogică şi ultranaţionalistă prin Camera Deputaţilor în mod tacit dovedeşte însă efecţiunile coaliţiei, şi anume că nu reuşim să avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste", a spus senatorul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

Fostul lider UDMR a adăugat că Guvernul şi coaliţia susţin varianta actuală a Legii Educaţiei. Cu toate acestea, adoptarea acestei decizii tacit în Cameră ar putea distruge coaliţia actuală.

La rândul său, senatorul UDMR Gyorgy Frunda susţine că Uniunea trebuie să iasă din coaliţie, din cauza incapacităţii Guvernului de a adopta măsuri de stimulare economică, apreciind şi că trebuie purtată în continuare o discuţie cu USL.

Frunda mai susţine că există riscul ca un nou guvern să nu treacă de votul parlamentului şi vă nu crede că că UDMR a închis uşa USL. "Colegii mei care conduc în clipa aceasta UDMR au declarat că, dacă legea privind statutul minorităţilor naţionale nu va fi adoptată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, atunci UDMR va ieşi din această coaliţie guvernamentală. Eu sunt printre cei care susţin că, pe lângă acest fapt, ar trebui să ieşim din actuala coaliţie guvernamentală datorită incapacităţii Guvernului de a adopta măsuri de stimulare economică şi relaxare financiară", a spus senatorul UDMR. În opinia sa, UDMR trebuie să poarte o discuţie cu USL.

UPDATE:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că a avut marţi o discuţie cu premierul Emil Boc în care au convenit ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie "blocată" în Senat. "Acesta este dorinţa PDL, acesta este solicitarea şi dorinţa noastră", a declarat preşedintele UDMR.

"Proiectul de lege trebuie să fie blocat la Senat, care este Cameră decizională, unde se poate remedia această defecţiune. Suntem supăraţi, avem o nemulţumire în ceea ce priveşte prezenţa la Camera Deputaţilor. A fost o perioadă mai dificilă pentru PDL, fiind în campanie electorală internă, au avut congresul", a explicat liderul UDMR.