Scandal de proporţii, în Elveţia, unde un hotel e în atenţia publică după ce managerul acestuia a lipit două afişe ofensatoare la adresa comunităţii evreieşti.

Potrivit ziare.com, care citează The Telegraph, situaţia s-a înregistrat la Aparthaus Paradies, în Arosa, estul Elveţiei.

"Pentru oaspetii nostri evrei, femei, barbati si copii: va rugam sa faceti un dus inainte de a inota si dupa iesirea din apa. Daca incalcati regula, vom fi obligati sa inchidem piscina pentru voi", se arata in primul afis. Un al doilea afis, adresat tot "oaspetilor evrei", ii atentiona pe acestia ca nu au acces la frigider decat in anumite momente ale zilei. "Sper ca intelegeti ca nu ne place sa fim deranjati tot timpul", scria pe afis.

Ziare.com arata ca imaginile au fost postate pe retelele de socializare, starnind o puternica revolta si reactii inclusiv la nivel oficial, atat in Israel, cat si in Elvetia. Ca efect, managerul hotelului, Ruth Thomann, a scos imediat mesajele, explicand ca totul a fost interpretat eronat, iar afisele au fost "o greseala".  "Nu a existat nicio intentie antisemita (...) Nu avem nicio problema cu oaspetii evrei la hotelul nostru", a declarat ea pentru cotidianul Blick.

De altfel, noteaza acelasi cotidian, hotelul Aparthaus Paradies este popular in randurile comunitatii evreiesti ultra-ortodoxe datorita reputatiei create privind respectarea restrictiilor alimentare impuse de Sabat.

Managerul hotelului a explicat ca a lipit primul afis pentru ca doua fete evreice ar fi intrat in piscina fara sa faca dus inainte. In ceea ce priveste accesul la frigider, aceasta a explicat ca familiilor acestei comunitati li s-a permis sa il utilizeze pentru a-si depozita alimentele, iar al doilea afis era menit sa atraga atentia asupra faptului ca, totusi, nu pot intra si iesi tot timpul din camera staff-ului.
Oricum, mesajele i-au socat pe oaspeti. Un turist a declarat presei ca, desi personalul hotelului a fost "foarte amabil", "" fost un incident antisemit pe care nu l-am mai trait anterior".

In urma evenimentului, unul dintre cele mai importante grupuri pentru drepturile evreilor, Centrul Simon Wiesenthal, a reactionat vehement, cerand "inchiderea hotelului si sanctionarea conducerii".

Ministerul israelian de Externe a depus o plangere formala catre ministerul elvetian de resort, iar ministrul adjunct, Tzipi Hotovely, a catalogat incidentul drept un "act antisemit de cel mai rau si mai urat fel". Un purtator de cuvant al Ministerului elvetian de Externe a declarat ca "Elvetia condamna rasismul, antisemitismul si discriminarea sub orice forma".