Trei ore de nervi întinşi, discuţii în contradictoriu, huiduieli, reproşuri şi aplauze ironice. Aşa s-a desfăşurat, marți seară, dezbaterea publică pe tema autorizării fermei de porci din Ioşia. Întâlnirea a început la ora 16, în sala mare a Prefecturii, care s-a umplut de orădeni nemulţumiţi de duhoarea pe care ferma Nutripork o împrăştie în oraş.

Marii absenţi: Pazuric şi Mintaş

Moderatoarea dezbaterii a fost Timea Mare, şefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, instituţie care acum analizează solicitarea Nutripork de a elibera o nouă autorizaţie de mediu, pe 10 ani, pentru ferma cu o capacitate de 10.000 de porci de pe strada Coriolan Hora.

Alături de Mare, la prezidiu au stat alţi trei angajaţi ai APM Bihor: Dorina Radoveţ (purtătorul de cuvânt al instituţiei), Monika Ciupleu (şefa Biroului Calitatea Factorilor de Mediu) şi Dorin Borota (Serviciul Monitorizare şi Laboratoare).

Totodată, au fost prezenţi reprezentanţi ai firmei Nutripork, care însă nu s-au prezentat, şi cei ai Acormed, firma care a făcut studiul de mediu ce recomandă eliberarea unei noi autorizaţii. În numele acestei societăţi a vorbit Gabriela Vicaş, co-autoarea studiului cu pricina.

Aşa cum se ştie, documentul a mai fost semnat şi de fizicianul Olimpia Mintaş (co-asociată a firmei Acormed), care recent a fost numită directorul APM Bihor. Tocmai pentru că se află într-o poziţie ingrată – de a analiza, ca director al Agenţiei, o propunere făcută de ea, ca specialist din mediul privat – Mintaş a lipsit de la dezbatere. De asemenea, a fost absent patronul grupului de firme Nutrientul, omul de afaceri Iosif Pazuric.

Nutripork, Oradea nu e cocina ta!

În total, la întâlnire au fost circa 120 de oameni. Unii dintre aceştia au avut şi pancarte pe care scria "Oradea fără putori" şi "Nutripork, Oradea nu e cocina ta!".

Pe lângă simpli cetăţeni, în sală au mai fost prezenţi deputatul PNL Florica Cherecheş, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Emil Benţan, mai mulţi membri USR Bihor, orădeanca Nadia Pal, care în urmă cu câţiva ani a şi adunat semnături pentru închiderea fermei Nutripork, chimista Carmen Lezeu, care, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Sîntandrei Metropolitan Area, a depus, luna trecută, la APM Bihor un studiu ştiinţific care demonstrează poluarea făcută de fermă, şi fostul director al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mircea Gelu Budău.

La începutul dezbaterii a participat şi şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor. După circa o oră, însă, acesta a plecat. "Este un circ", a explicat el, nemulţumit de certurile care s-au iscat între cei prezenţi.

"Să vă fie ruşine!"

După o scurtă introducere făcută de Timea Mare, a luat cuvântul chimista Vicaş, pentru a prezenta studiul de mediu făcut la ferma Nutripork. După câteva fraze, oamenii din sală au întrerupt-o. "Să vă fie ruşine, mai bine aţi pleca!", a reclamat un bărbat, dând startul vociferărilor. Când moderatoarea întâlnirii le-a cerut să urmărească prezentarea, iar apoi, la final, să adreseze întrebări, ca să le poată nota, oamenii au fost vizibil deranjaţi.

"Dar mirosurile le puteţi înregistra?", a întrebat un bărbat. Vicaş i-a răspuns că "nu există până la ora actuală unităţi de miros", iar oamenii au izbucnit în huiduieli. "Hai să ne mutăm, atunci, că porcii au mai mare prioritate!", au strigat ei.  

Valul de reproşuri a curs apoi, oamenii reclamând că sunt obligaţi să stea cu geamurile închise, că ferma Nutripork nu respectă distanţa minimă de 1.000 de metri până la zonele de locuit, aşa cum normele de sănătate publică prevăd, că instituţiile publice nu au aparate cu care să măsoare poluarea olfactivă şi că Olimpia Mintaş a fugit de întâlnirea cu ei.

"De ce miroase?"

Vacarmul general s-a încheiat abia când unul dintre ei, mai precis Bogdan Bealcovschi (administratorul grupului de Facebook "Oradea suntem noi", care a lansat apeluri publice ca orădenii să participe la dezbatere - foto), le-a spus concetăţenilor săi că este acolo ca să le reprezinte interesele - fără a explica cine anume i-a dat acest mandat - şi i-a avertizat că, dacă nu vor avea un ton civilizat, riscă să pună punct dezbaterii înainte ca ea să aibă loc.

Reprezentanta Acormed a precizat apoi că ferma a fost dotată cu o lagună impermeabilizată, cu un sistem de ventilaţie automatizat şi cu aparate de generare a unui abur uscat în fiecare hală, montate la începutul acestei veri. A fost întreruptă iar, de data aceasta de fostul şef al DSVSA, Mircea Gelu Budău: "Ce ne spuneţi dumneavoastră este perfect. Dar de ce miroase? Aici este problema. Vă învârtiţi în jurul cozii. Dacă s-au făcut investiţii, de ce miroase? Haideţi să mergem în cartier să vedeţi că de 2-3 ori pe săptămână este un miros insuportabil. De ce există această poluare?".

Pentru că Vicaş l-a contrazis, spunând că nu au fost înregistrate în aer depăşiri de amoniac peste limitele prevăzute de lege, mulţimea a huiduit şi a vociferat din nou. "Nici nu ne mai interesează soluţii, să plece!", a cerut un bărbat.

Cu tunurile pe funcţionari

După ce Vicaş le-a spus că, în lipsa unor alte reglementări legislative, singura măsură care se poate lua este monitorizara continuă a aerului din jurul fermei, oamenii şi-au îndreptat reproşurile spre funcţionarii din faţa lor.

"Dumneavoastră sunteţi plătiţi din impozitele acestor cetăţeni şi pentru ei trebuie să lucraţi. Trebuie să găsiţi soluţii şi unde legislaţia nu este perfectă, trebuie să faceţi propuneri", a spus o femeie. Alţii au strigat că funcţionarilor APM trebuie să le fie ruşine şi să plece din posturile pe care le ocupă, în vreme ce Timea Mare le-a cerut să aibă mesaje civilizate.

Reprezentanta Acormed a primit şi un rând de aplauze sincere după ce, la întrebările oamenilor, a recunoscut că perdeaua forestieră care ar trebui să înconjoare ferma nu este conformă. "Este vorba de o perdea vegetală într-adevăr insuficientă pentru a-şi atinge scopul", a spus Vicaş (foto).

Rapid, însă, şi-a atras iar huiduieli, întrebând oamenii dacă au sesizat Garda de Mediu. Cei prezenţi au râs, ştiut fiind că în repetate rânduri s-au plâns acestei instituţii, în ultimii ani. Ba chiar pentru lipsa perdelei vegetale, Nutripork a încasat, în 2012, o amendă de 50.000 de lei, şi tot nu a făcut-o.

Primăria vrea măsuri ferme

Viceprimarul Florin Birta a luat şi el cuvântul, dând citire unei adrese pe care Primăria a primit-o, chiar luni, de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în care se arată că "mirosul nu poate fi cuantificat prin analize fizico-chimice, depinzând foarte mult de sensibilitatea şi atitudinea subiectivă a receptorilor". "Ne iau în derâdere. Noi, orădenii, suntem foarte sensibili şi foarte subiectivi", a comentat Birta.

"Din punct de vedere al Primăriei Oradea, această reautorizare nu poate avea loc în aceste condiţii. Mai mult, suntem o instituţie care în ultimii ani am avut mii de reclamaţii, nu cred că poate avea cineva tupeul să spună că nu miroase în Ioşia, Rogerius, până şi în zona centrală", a mai spus edilul, precizând că vrea de la Nutripork termene fixe şi condiţii concrete pentru dispariţia mirosului din oraş.

Apoi le-a vorbit celor prezenţi deputatul Florica Cherecheş, care a amintit demersurile făcute în ultimii ani la Ministerele Mediului, Sănătăţii şi Agriculturii. "Noi atât cerem, să nu mai fim deranjaţi", a spus parlamentarul.

"Jos cu voi"

În faţa numeroaselor reproşuri, moderatoarea Timea Mare (foto) a clacat. Aceasta i-a contrazis, cu tupeu, pe orădenii care au reclamat că pe site-ul APM a fost postat raportul Nutripork abia la câteva săptămâni după ce a fost depus şi doar la insistenţele cetăţenilor, deşi chiar aşa s-a întâmplat, iar apoi a spus că n-a publicat pe site şi planul de mirosuri întocmit ulterior de Acormed "pentru că nu există această obligaţie". "Unde scrie că trebuie să public pe site tot?", a spus Mare, vizibil iritată. Deşi ar fi putut să-i liniştească pe oameni precizându-le concluziile acestui plan, funcţionara n-a făcut-o, fiind depăşită de situaţie.

Pentru că a ignorat interesul public major faţă de acest subiect, angajata APM a iscat nemulţumirea celor prezenţi. "Jos cu voi!", a strigat un bărbat. "Jos cu noi de ce? Că ne facem meseria?", a replicat Mare, fără însă să impresioneze. Când oamenii i-au spus că ea şi colegii din APM Bihor, alături de funcţionarii DSP Bihor, ţin partea Nutripork, femeia a concluzionat că dezbaterea nu este civilizată.

Avocaţii firmelor

Birta a încercat să aplaneze cearta, întrebând-o pe angajata APM dacă a simţit vreodată duhoarea. "Şi eu am simţit, da. Dar am o întrebare pentru dumneavostră: de ce Primăria i-a acordat concesiunea pe 49 de ani?", a devenit Mare ofensivă, cu referire la contractul pentru terenul fermei, încheiat de Nutripork în 1998.

Viceprimarul a lămurit că Nutripork a concesionat terenul de la Primăria Sîntandrei, pe teritoriul căreia se afla ferma, iar în 2008, când Primăria Oradea a preluat în limitele administrative ale oraşului şi acel teren, a refuzat să preia şi contractul. "Am fost obligaţi de o hotărâre judecătorească", a spus Birta, lăsând-o astfel pe reprezentanta APM fără replică. "Nu am ştiut, de ce nu ne-aţi informat?", a spus ea, iscând însă noi vociferări din partea orădenilor, care au acuzat-o de neprofesionalism.

După ce doi medici reprezentanţi ai DSP Bihor au spus şi ei că au mâinile legate faţă de poluarea olfactivă, întrucât nu există un cadru legal, viceprimarul de Oradea a tras o concluzie aspră la adresa funcţionarilor. "Nu înţeleg de ce instituţiile statului sunt avocaţii firmelor private", a spus Birta, fiind aplaudat puternic.

"Nu avem dovezi"

Ca să aplaneze situaţia tensionată, a luat cuvântul apoi colegul lui Mare, Dorin Borota (foto), care a explicat că APM Bihor nu poate cuantifica mirosurile pentru că un laborator mobil, achiziţionat la începutul anilor 2000, zace defect din 2005 încoace, deoarece Ministerul Mediului nu a alocat bani pentru întreţinerea lui, la fel cum n-a alocat fonduri pentru achiziţia de alte aparate. "Nu tot ce vrem noi se poate face. Nu avem dovezi. Nici cei care anchetează crime nu au tot timpul dovezi, iar cei care le comit scapă", a spus Borota, stârnind şi el rumoare.

Oamenii au cerut să audă punctul de vedere al reprezentantei Nutripork, care nici măcar nu s-a prezentat, şi a spus că firma pe care o reprezintă se valimita la a pune în aplicare decizia APM Bihor. "Dacă organele de control vor constata că nu respectăm, ne vor sancţiona", a spus femeia, neoferind nicio soluţie suplimentară de îndepărtare a mirosurilor.

O altă doleanţă declarată public a fost ca în Comisia de Analiză Tehnică din APM, forul care va decide soarta autorizaţiei, să facă parte, pe lângă specialişti, şi reprezentanţi ai societăţii civile, astfel încât cuvântul orădenilor chiar să conteze. "Dacă nu, vom boicota autorizaţia", a spus Cristian Clapan, președintele Asociației Oradea Civică. Propunerea sa a rămas fără niciun răspuns, însă. 

După diverse alte luări de cuvânt, singura doleanţă comună a celor prezenţi s-a cristalizat după trei ore de ceartă. Mai precis, Bealcovschi a cerut ca APM Bihor să organizeze o nouă dezbatere, la care să participe şi reprezentanţi ai ministerelor Mediului şi Sănătăţii şi la care să se ofere răspunsuri concrete la reclamaţiile ridicate. "Vom cere ajutor de la Bucureşti", a spus Timea Mare.

Când şi cum va avea loc o nouă dezbatere nu se ştie şi este greu de spus acum, mai cu seamă că o astfel de situaţie nu s-a mai întâmplat în cadrul dezbaterilor pe tematica unor autorizaţii de mediu. Cert este că orădenii par determinaţi să lupte împotriva duhorii, iar reprezentanţii instituţiilor publice nu se dovedesc convingători în a-i lămuri...