Ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazurca, a fost atacat de ministerul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter într-o postare făcută pe Facebook.

Potrivit Hotnews.ro, ministrul l-a acuzat pe ambasador de "isterii mincinoase", după ce acesta a luat apărarea parlamentarului maghiar de opoziţie Tímea Szabó.

Deputat în Adunarea Naţională a Ungariei, Szabó a ridicat în Parlament problema materialelor medicale trimise de guvernul Viktor Orban maghiarilor din România şi ţările învecinate. În urma luării de poziţie, Tímea Szabó ar fi fost insultată şi chiar ameninţată în plen potrivit unui mesaj al ambasadorului roman.

"Consider că acest lucru este inacceptabil, drept urmare am decis să îmi exprim solidaritatea faţă de Dna Szabó", a scris ambasadorul român într-un mesaj pe un grup de Whatsapp, preluat de ministrul maghiar Externe, Szijjártó Péter. şi publicat pe Facebook.

Szijjártó Péter şi-a început postarea pe reţeaua de socializare cu o critică la adresa ambasadorului român.

"Probabil mai jos de atât nu se poate: ambasadorul României îi ia apărarea lui Szabó Tímea", a scris Szijjártó Péter.

Ministrul de externe a susţinut că parlamentara a criticat guvernul Orban pentru ajutorul dat maghiarilor din afara graniţelor, iar ambasadorul român i-a ţinut partea.

"Potrivit parlamentarei Szabó Tímea, este o problemă că maghiarii din Ardeal şi Ţinutul Secuiesc au primit măşti şi materiale de protecţie de la ţara-mamă. Iar ambasadorul român se bucură că în parlamentul maghiar există partide care gândesc aşa. Este şocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este mult mai ruşinos că opoziţia din Ungaria şi ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor de peste granite", a scris ministrul.

Szijjártó Péter le-a transmis celor doi că guvernul Orban va sprijini în continuare maghiarii din afara graniţelor.

"Aşadar, trebuie să lămurim acest lucru, atât pentru opoziţia maghiară, unde se situează şi Szabó Tímea, cât şi pentru ambasadorul român: ungurii care trăiesc peste graniţe fac parte din naţiunea maghiară, aşa că îi vom ajuta în viitor exact aşa cum am făcut-o şi până acum. Pentru că maghiarii de peste graniţă pot conta pe guvern", şi-a încheiat mesajul de pe Facebook ministrul maghiar de externe, Szijjártó Péter.