Scandal la Biroul Electoral Judeţean Bihor, după ce membrii acestuia au descoperit, la analizarea situaţiilor depuse de secţiile din Oradea, mai multe voturi declarate nule pentru Consiliul Judeţean, ca fiind valabile.

Spiritele s-au încins marţi înainte de amiază, când la BEJ au ajuns la verificat situaţiile depuse de cele 143 de secţii din Oradea pentru Consiliul Judeţean, atât pentru preşedinte cât şi pentru consilierii judeţeni. Dosarele, care trebuiau verificate de către Biroul Electoral Municipal Oradea, au fost pline de greşeli.

Potrivit unor surse din cadrul BEJ, cea mai mare problemă a fost descoperită la secţia 64 din Oradea, de la Şcoala Onisifor Ghibu, unde 20 de voturi care figurau drept nule s-au dovedit a fi perfect valabile. "Cele 20 de voturi aparţineau PPDD. Dar mai sunt şi alte dosare, cam 60, care au probleme: ori lipsesc buletine de vot, ori procesele verbale nu sunt corect completate sau voturile valabil exprimate sunt în dosarele cu voturi nule. În aceeaşi situaţie, a PPDD, sunt şi alte partide, precum PDL", a declarat sursa BIHOREANULUI.

Să se renumere!

Spiritele s-au încins când la BEJ a apărut şi o reprezentantă a PPDD care, bănuind că partidul a fost "şuntat" şi la voturile pentru Consiliul Local, a cerut renumărarea voturilor nule pe Oradea. Situaţia i-a bulversat pe reprezentanţii BEJ, care au intrat în şedinţă.

"Problema este că mai multe secţii au venit cu procese verbale modificate, peste 60. La un moment dat, anumiţi membri de partid, reprezentanţi în BEJ Bihor, s-au sesizat şi au zis că din moment ce la nivel de preşedinte de Consiliu Judeţean şi Consiliu Judeţean sunt atâtea greşeli, este clar că aceleaşi greşeli pot fi şi la Consiliul Local, şi atunci inclusiv acestea ar trebui verificate", a declarat pentru BIHOREANUL judecătorul Antik Levente, locţiitorul preşedintelui BEJ Bihor.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au ridicat voturile nule care, deşi aşa trebuia, nu au fost verificate de către membrii Biroului Electoral Municipal. "Noi am verificat absolut toate actele aduse de către secţiile de votare, inclusiv voturile nule, şi am validat multe. În schimb, cei de la BEM nu au verificat buletinele nule, spunând că ar fi făcut această verificare numai dacă ar fi fost contestaţii. Păi cum?...", a spus Antik.

Prea târziu

În final, membrii BEJ au decis să respingă contestaţia şi nu dispună renumărarea voturilor exprimate pentru Consiliul Local, deoarece reprezentanţii partidelor trebuiau să sesizeze neregulile încă din secţiile de votare şi să depună contestaţii înainte de încheierea proceselor verbale privind centralizarea voturilor, constatarea alegerilor şi atribuirea mandatelor.

"Fiecare partid are membri în BEM, iar ei trebuiau să se sesizeze! Cu toate că nu au procedat corect, acum e tardiv, căci nu poţi să ceri renumărarea când vrei. Sunt nişte etape care trebuie urmate. Ei aveau posibilitatea, nu au făcut-o. Neregulile trebuiau sesizate pe loc", a mai spus judecătorul.

Noi nu

Contactat de BIHOREANUL, judecătorul Ovidiu Galea, preşedintele BEM, susţine că spusele lui Antik nu sunt corecte, deoarece membrii Biroului au verificat cu atenţie fiecare buletin vot.

"Nu am avut niciun vot nul şi nu am avut nici măcar o plângere. Ei (n.r. - membrii BEJ) pot spune ce doresc acum, dar noi ne-am făcut datoria până la capăt. Am verificat toate buletinele de vot, pe baza atribuţiilor noastre de a veghea la buna desfăşurare a alegerilor, de la început până la final. În plus, nici unul dintre reprezentanţii partidelor din secţiile de votare nu s-a plâns de nimic. În Oradea au fost 143 de secţii, şi în fiecare au fost 9 membri de partide, plus un preşedinte şi un locţiitor... Şi pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută că nu am avut nici o contestaţie. Contestaţia ar fi trebuit să pornească din secţia de votare, dacă a existat vreo problemă. Dacă consideră că nu am făcut bine ceva, nu au decât să facă plângere, există organe abilitate care ne pot verifica", a spus Galea.